Adevărata poveste a băieţelului sirian Marwan care a străbătut deşertul

(photos.com)
Epoch Times România
18.02.2014

Marwan, un băieţel în vârstă de 4 ani, este de trei ani victimă a războiului din Siria, ca mulţi alţi copii. Conflictul din această ţară arabă a provocat moartea a cel puţin 7.626 de minori, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDH).

Zeci de mii de minori au fost nevoiţi să-şi abandoneze căminul şi să se refugieze în alte puncte ale Siriei sau în ţările vecine. Este cazul lui Marwan, care duminică a străbătut pe jos frontiera dintre Siria şi Iordania, notează marţi ziarul El Periodico.

Marwan nu este un caz izolat, însă luni numele şi chipul său au făcut înconjurul lumii şi milioane de oameni au aflat despre drama trăită de copiii sirieni. Imaginea în care este văzut mergând prin deşertul iordanian, înconjurat de membri ai echipei Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (ACNUR), s-a răspândit rapid pe reţelele sociale, în special Twitter.

Textele asigură că băiatul a ajuns singur în Iordania, venind pe jos din Siria. Interpretarea generalizată a fost că Marwan a străbătut singur deşertul şi a parcurs un număr nedeterminat de kilometri, iar băiatul a devenit o vedetă a reţelelor sociale, unde de multe ori se difuzează informaţii departe de realitate.

Fotografia lui Marwan a fost postată pe Twitter duminică de reprezentantul ACNUR din Iordania, Andrew Harper (twitter Harper), cu un text în engleză care preciza: ''Marwan, de 4 ani, despărţit temporar de familia lui, este asistat de personalul ACNUR pentru a trece frontiera'. Comitetul spaniol al ACNUR a publicat însă poza lui Marwan cu textul în spaniolă: 'Micuţul Marwan de 4 ani străbate singur frontiera siriană şi este ajutat de echipa ACNUR din Iordania'.

Mulţi utilizatori de Twitter s-au făcut ecou al textului postat de Harper interpretând că băieţelul a străbătut singur deşertul. De fapt, Marwan 'a trecut frontiera împreună cu familia lui în Iordania. Dar în momentul trecerii s-a creat confuzie şi s-a pierdut de ai săi. Echipa noastră l-a localizat în apropiere de graniţă şi l-a ajutat să se reunească cu mama lui. Acum este la adăpost', a explicat Harper ziarului spaniol.

În timpul unei vizite făcute vara trecută de ziarul El Periodico în tabăra de refugiaţi din Zaatari, Iordania, la frontiera cu Siria, responsabilul ACNUR a declarat că zeci de minori ajung în Iordania fără nicio rudă care să-i însoţească, venind din satele sau oraşele vecine şi se alătură grupurilor de refugiaţi care fug din calea războiului. Unii dintre ei sunt orfani, alţii şi-au pierdut unul din părinţi, iar mulţi sunt trimişi chiar de familia lor pentru a nu cădea victime bombardamentelor s-au luptelor, notează Unicef.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor