Acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare, Costel Alexe scapă de controlul judiciar. Măsura a fost revocată

Costel Alexe
Costel Alexe (Epoch Times România)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, marţi, revocarea controlului judiciar impus lui Costel Alexe la sfârşitul lunii aprilie, în dosarul şpăgii în tablă, informează PS News, citând informaţii publicate pe portalul instanţelor de judecată.

Măsura controlului judiciar fusese impusă de procurori odată cu schimbarea calităţii din suspect în inculpat, la momentul respectiv Alexe anunţând că se suspendă din funcţiile de conducere deţinute în cadrul PNL.

Reamintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a corupţiei – au dispus în data de 27 aprilie, anul acesta, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, faţă de inculpatul Alexe Costel, fost ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare. În perioada menţionată, între obligaţiile impuse prin controlul judiciar, lui Alexe i-a fost interzis să părăsească ţara sau să comunice, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane care ar avea legătură cu cazul.

Potrivit procurorilor DNA, există date şi probe din care reiese faptul că fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă în schimbul alocării, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

„La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, ţeavă pătrată, ţeavă rectangulară şi rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligaţiei asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situaţia depozitelor menţionate în cuprinsul hotărârii CJUE”, se arată în comunicatul DNA. Detalii aici.