Actuala putere ar negocia cu Iulia Timoşenko în vederea formării unei coaliţii (presă)

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko.
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrei Kliuev, ar fi purtat recent discuţii cu opozanta încarcerată Iulia Timoşenko, în vederea creării unei coaliţii majoritare în parlament între Partidului Regiunilor (la putere) şi formaţiunea 'Batkivşcina' (Patria) a fostului premier, care ispăşeşte din august 2011 o pedeapsă de şapte ani de privare de libertate pentru abuz de putere, scrie ITAR-TASS, citând publicaţia Kommersant-Ukraina.

Potrivit ziarului ucrainean, întâlnirea ar fi avut loc săptămâna trecută la Harkov, unde Iulia Timoşenko este spitalizată din mai 2012 pentru probleme de sănătate, şi cei doi ar fi discutat despre o soluţie care să permită ieşirea din actuala criză pe care o traversează Ucraina şi unirea în acest sens a eforturilor celor două formaţiuni - Partidului Regiunilor şi Batkivşcina - în Rada Supremă (parlamentul ucrainean). Totodată, ar fi fost evocată şi numirea ca premier a lui Arseni Iaţeniuk, liderul fracţiunii parlamentare a 'Batkivşcina', căruia de altfel i s-a propus această funcţie de către preşedintele Viktor Ianukovici, dar pe care el a refuzat-o.

Partidul Iuliei Timoşenko nu a confirmat oficial întâlnirea despre care scrie marţi Kommersant-Ukraina, iar o sursă apropiată şefului administraţiei prezidenţiale a calificat aceste informaţii drept 'stranii'.

În acelaşi timp, vicepreşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Regiunilor, Mihail Cecetov, a declarat că nu dispune de informaţii despre posibilitatea formării unei coaliţii între formaţiunea la putere şi cea a Iuliei Timoşenko şi nici în legătură cu numirea lui Iaţeniuk în postul de premier. 'Propunerea făcută de preşedintele Ianukovici lui Arseni Iaţeniuk este actuală numai în cazul în care el se delimitează public de opoziţie, de programul său şi este de acord să îndeplinească programul preşedintelui. Totodată, pentru ca alţi reprezentanţi ai opoziţiei să primească portofolii de miniştri, fracţiunile lor trebuie oficial să treacă la majoritatea parlamentară. Numai atunci problema poate fi discutată', a declarat Mihail Cecetov pentru Kommersant-Ukraina.

ITAR-TASS aminteşte că Arseni Iaţeniuk este de acord cu formarea unui guvern de către opoziţie numai în condiţiile revenirii la Constituţia Ucrainei din 2004, adoptată după 'revoluţia portocalie' şi care a stabilit un regim parlamentar cu un prim-ministru puternic..

Propunerea unei candidaturi pentru funcţia de prim-ministru al Ucrainei, după demisia cabinetului condus de Mikola Azarov la sfârşitul luni ianuarie în contextul escaladării manifestaţiilor violente la Kiev, este aştepată în cursul acestei săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe