Actuala guvernare a Turciei conduce ţara pe "drumul spre fascism" (liderul opoziţiei)

Liderul opoziţiei turce Deniz Baykal.
Liderul opoziţiei turce Deniz Baykal. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Liderul opoziţiei turce Deniz Baykal a criticat dur guvernul condus de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), cu rădăcini islamiste, pentru modul în care acţionează în afacerea Ergenekon, relatează vineri agenţia austriacă APA.

În cursul ultimului val de arestări au fost reţinuţi numeroşi profesori universitari, acuzaţi de implicare în planificarea puciului împotriva guvernului condus de primul ministru şi liderul AKP Recep Tayyip Erdogan.

Deniz Baykal, şeful Partidului Popular Republican (CHP), a anunţat, potrivit ziarului Hürriyet, că va informa comunitatea internaţională asupra motivelor politice "extralegale" ale descoperirilor anchetelor din cazul Ergenekon. El a promis că va aduce problema arestărilor arbitrare şi în atenţia Uniunii Europene. Ceea ce se întâmplă azi în Turcia "este drumul către fascism", a spus Baykal la întrunirea de miercuri a conducerii CHP.

Potrivit relatărilor din media, zeci de suspecţi au fost arestaţi luni, între care rectorul Universităţii Başkent din Ankara, Mehmet Haberal, şi doi foşti rectori ai altor universităţi. Corpul didactic din universităţile turce este o redută a kemaliştilor, care se consideră păstrătorii valorilor seculare ale fondatorului statului laic turc Mustafa Kemal Atatürk şi îi văd pe Erdogan şi AKP drept islamişti.

Arestaţii sunt bănuiţi oficial de către autorităţi că ar avea legături cu grupul ultranaţionalist Ergenekon, a cărui titulatură derivă de la numele ancestral al patriei iniţiale a turcilor. Grupul, de care ar aparţine mai mulţi generali în retragere, a plănuit o răsturnare prin forţă a regimului Erdogan, susţine biroul procuraturii oraşului Istanbul.

CHP intenţionează să facă publică o documentaţie referitoare la anchetele şi constatările din cazul Ergenekon, documentaţie pe care o va preda probabil la 20 aprilie, în timpul unui banchet în onoarea lui Baykal, ambasadelor Uniunii Europene din Republica Cehă.

Poliţia a mai efectuat luni percheziţii la sediile organizaţiei neguvernamentale CYDD, una din cele mai importante din ţară, condusă de Türkan Saylan, un critic al actualului guvern.

Nu se cunoaşte deocamdată numărul exact al celor arestaţi, dar circa 219 persoane sunt judecate în momentul de faţă.

În octombrie 2008 a început procesul în care 86 de persoane, printre care jurnalişti, politicieni, interlopi şi foşti militari, sunt acuzate de apartenenţă la reţeaua Ergenekon.

Adevăratul motiv al încarcerărilor, potrivit opoziţiei, ar fi respingerea de către actuala guvernare a "educaţiei moderne" şi a "Societăţii Kemaliste pentru o Viaţă Modernă (CYDD)", a declarat Baykal. AKP priveşte toate contribuţiile la educaţie şi formare ce vin dinspre societatea civilă, şi nu dinspre ordinea religioasă, ca fiind de natură "infracţională", a mai apreciat liderul opoziţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe