Activizarea organelor de forţă ale Transnistriei - dovada existenţei unor scheme criminale

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)

"Activizarea organelor de forţă ale Transnistriei în Zona de Securitate - dovada existenţei unor scheme criminale şi implicarea acestora în reformarea pieţei negre", consideră directorul filialei din Odesa a Universităţii de Stat de Studii Strategice din Ucraina, Artiom Filipenko.

Acesta a amintit, comentând ultimele solicitări dure ale KGB referitor la retragerea din Bender a poliţiei moldoveneşti, că Transnistria este una dintre cele mai militarizate regiuni din spaţiul postsovietic.

"Chiar dacă să ne bazăm pe datele oficiale cu privire la numărul forţelor armatei din Transnistria - până la 7,5 mii oameni, iar cifra formală a populaţiei din regiune fiind de 500 mii oameni, numărul de 7,5 mii este destul de mult. La această cifră urmează a adăuga diverse organe de drept - MAI, KGB, escadrile de cazaci, se va primi o armată destul de impunătoare", a spus Filipenko.

Potrivit spuselor sale, "formal, existenţa acestora este motivată prin pericolul de agresiune din partea Moldovei, dar organele de forţă din Transnistria într-un mod sau altul sunt implicaţi în diverse scheme de contrabandă, sunt folosiţi pentru soluţionarea problemelor acelor cercuri de afaceri, care sunt strâns legate de preşedintele RMN, Evgheni Şevciuk, şi de anturajul acestuia".