Activist pentru drepturile omului oprit sa intre in Shanghai de opt ori

Activistul pentru drepturile omului Feng Zhenghu intr-un interviu cu un reporter Epoch Times. (Zhang Benzhen / The Epoch Times)
Li Benzheng
10.11.2009

TOKYO — Feng Zhenghu, proeminent disident chinez si participant la miscarea democratica din 4 iunie 1989, a incercat sa se intoarca in China dar fara succes. Ziua de 4 noiembrie a marcat cea de-a 8-a oara cand a fost dat afara cu forta din propria sa tara.

Feng a emigrat in Japonia dupa ce a fost persecutat de regimul chinez dupa participarea sa la miscarea studentilor pentru democratie. El s-a intors in Shanghai in 1999 unde a infiintat o firma de consultanta. Biroul Securitatii Publice din Shanghai l-a acuzat cu “desfasurarea unei afaceri ilegale” in 2001. La acea vreme el a servit o pedeapsa de 3 ani de inchisoare. Acum el a devenit un aparator proeminent al drepturilor omului in China, determinand oficialii sa il monitorizeze si chiar sa il rapeasca in trecut. (Vedeti stirea publicata de Amnesty International http://www. amnesty. org/en/for-media/press-releases/china-activist-feng-zhenghu-victim-enforced-disappearance-20090323).

‘Mi-am folosit ultimul strop de putere’

Feng a declarat unui reporter Epoch Times ca el a zburat din Tokyo in seara de 3 noiembrie cu un avion al companiei All Nippon Airways (ANA), aterizand in Shanghai in 4 noiembrie. Politia chineza l-a fortat sa se urce inapoi in avionul ANA si a impiedicat avionul sa decoleze fara el, in cele din urma intarziind zborul cu peste o ora.

“Mi-am folosit ultimul strop de putere,” a declarat Feng despre lupta sa cu personalul de la sol al ANA din Shanghai care l-au dus cu forta in locul sau. Politia a filmat scena, incluzand eforturile lui Feng de a discuta cu ofiterii de politie. Feng a remarcat ca inregistrarea video va servi ca dovada impotriva sa. Alti pasageri au fost martori, de asemenea, la scena.

Inapoi la Aeroportul Narita din Tokyo, Feng a refuzat sa proceseze actele de intrare si a informat autoritatile japoneze in legatura cu experienta sa.

“De ce s-ar obosi autoritatile japoneze sa deporteze emigranti ilegali si in acelasi timp sa forteze o persoana care doreste sa se intoarca in propria-i tara sa ramana in Japonia?”, a intrebat Feng. El spera ca autoritatile japoneze vor refuza sa coopereze cu oficialii chinezi.

In 4 noiembrie, Feng si-a petrecut prima sa noapte la Aeroportul Narita. El a declarat ca nu va reintra in Japonia.

Ultima data cand Feng a incercat sa se intoarca in China a fost in 7 iunie. La acea vreme, personalul departamentului aeroportului pentru inspectie l-au tinut in avion, sustinand ca este un purtator suspect al gripei porcine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor