A doua mobilizare: Rusia ar plănui să înroleze “până la 700.000 de soldaţi” în ianuarie, susţine un oficial ucrainean

Soldaţi ruşi patrulează în porţiunea distrusă a uzinei de oţel Ilici din oraşul ucrainean Mariupol
Soldaţi ruşi patrulează în porţiunea distrusă a uzinei de oţel Ilici din oraşul ucrainean Mariupol (Getty Images)

Kremlinul aparent se pregăteşte pentru a doua rundă de mobilizare şi plănuieşte să înroleze până la 700.000 de oameni, a declarat Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne.

În septembrie, preşedintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parţială în Rusia pentru a "asigura securitatea poporului nostru şi a populaţiei din teritoriile eliberate".

La momentul respectiv, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia va recruta 300.000 de rezervişti pentru a-şi susţine armata, însă ulterior au început să apară informaţii potrivit cărora autorităţile ruse ar fi recrutat şi oameni ai străzii pentru a-şi reface efectivele militare.

Acum, Gheraşcenko a afirmat că o nouă rundă de mobilizare ar putea fi la orizont pentru Rusia în ianuarie, relatează Sky News.

Dacă afirmaţiile sunt adevărate, aceasta sugerează că Rusia se pregăteşte pentru un conflict de lungă durată şi, de asemenea, că războiul Moscovei din Ucraina nu decurge aşa cum şi-a imaginat Vladimir Putin.