55 de mii de români mor anual din cauza cancerului. Sistemul sanitar, mai bolnav decât bolnavii

Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)

55 de mii de români mor în fiecare an de cancer, arată statisticile din 2021. Prin prisma lipsei măsurilor de prevenţie şi a unei acoperiri adecvate cu servicii medicale specializate şi de calitate, ţara noastră păstrează una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii din Europa în ceea ce priveşte bolnavii de cancer, scrie Ziare.com.

Interesant (sau trist, de fapt) este faptul că autorităţile române spun că au crescut cheltuielile pentru tratamentele oncologice. Pe de altă parte, numărul specialiştilor din domeniu este încă mic.

Astfel, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat miercuri că în oncologie există o subdimensionare a resursei umane.

"În oncologia românească există o subdimensionare a resursei umane. Vorbim de oncologia medicală unde avem numai 580 de medici, în hemato-oncologie 320, radioterapie 194 de medici, iar în onco-hematologie pediatrică numai 18 medici. Mult mai îngrijorător este distribuţia neomogenă a acestor specialişti. Marea majoritate a acestor medici, peste 60%, sunt concentraţi în zonele universitare: Bucureşti, Cluj, Dolj, Iaşi, Timiş, Sibiu şi Mureş. Dacă vorbim de hematologie, cinci judeţe nu au niciun hematolog, 7 judeţe au un singur hematolog, 10 judeţe au doi hematologi", a susţinut medicul, potrivit Agerpres.

Specialistul a spus că în ultimii 30 de ani s-au făcut "progrese uriaşe" care au îmbunătăţit radical şansa de supravieţuire a pacienţilor de cancer.

"În ultimii 30 de ani, în oncologie s-au făcut progrese uriaşe care au îmbunătăţit radical şansa de supravieţuire a acestor pacienţi. (...) Cancerul nu este o condamnare. Astăzi putem vorbi deschis cu pacientul nostru. (...) Cel puţin în hematologie avem un model relevant - leucemia mieloidă cronică. O formă de leucemie la care, până acum 22 de ani, şansa de supravieţuire la cinci ani era de 10%. Astăzi 90% trăiesc la 10 ani. Este un succes fantastic", a susţinut reprezentantul CMR la evenimentul "Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului", organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.