21 de cadavre gasite in orasul natal al presedintelui mexican

Epoch Times România
10.06.2011

Politia din orasul mexican de vest Morelia a gasit 21 de cadavre, langa note care ii identificau drept infractori si avertizari ca mai multe crime urmeaza sa vina, au declarat joi autoritatile.

Victimele, considerate a fi avut varsta intre 20 si 35 de ani, au fost puse in grupuri, langa cele cinci iesiri ale soselei principale din Morelia, capitala statului Michoacan si locul in care presedintele Felipe Calderon s-a nascut si a servit ca guvernator.

Un purtator de cuvant pentru biroul procurorilor statului Michoacan a spus ca este prea devreme sa se mentioneze cine a fost in spatele crimelor, care ar putea creste numarul de mai mult de 38.000 de decese atribuite razboiului impotriva cartelurilor de droguri declarat Calderon dupa preluarea mandatului, in 2006.

Notele de avertizare au fost lasate langa cadavre, dintre care unele prezentau semne de tortura, au declarat autoritatile.

"Deoarece societatea o cere, aici sunt hotii, talharii si violatorii, si inca multi vor urma," scria pe o nota.

Michoacan a fost afectat de violenta sporadica si gazduieste unul dintre cele mai notorii cartelurilor din Mexic, La Familia. Luna trecuta, politia a spus ca au lovit serios banda, ucigand 11 presupusi membri si arestand alti 36.

Purtatorul de cuvant pentru biroul procurorilor a afirmat ca trei dintre victime au fost impuscate, iar ceilalti par sa fi fost asfixiati.

La Familia este una dintre bandele de traficanti mai noi. Asemenea majoritatii bandelor mai noi, manifesta o violenta iesita din comun pentru a se afirma pe piata traficantilor de droguri. Initial pornita ca un grup de cetateni "vigilates", care luptau impotriva cartelurilor, a devenit in scurt timp una dintre bandele cele mai violente din Mihoacan.

Caracteristice grupului sunt unele trasaturi care o aseamana unui cult. Condusa de Nazario Moreno, banda foloseste ritualuri si un soi de religie inventata de liderul sau, in activitatile sale. Membrilor sai le este interzis consumul de droguri (dar nu si comercializarea pentru obtinerea de profituri) sub pedeapsa cu bataia si chiar moartea.

Violenta a starnit proteste nationale in Mexic, ranind Partidul National de Actiune (PAN) conservator al lui Calderon si starnind temeri ca turismul si investitiile ar putea suferi in cel de-la saptelea exportator de petrol ca marime din lume.

Ratingul de aprobare a lui Calderon a alunecat recent sub 50 de procente, pentru prima data, au indicat sondaje Mitofsky.

Michoacan va avea alegeri in noiembrie, si sora mai mare a presedintelui, Luisa Maria Calderon, se afla printre candidatii PAN pentru postul de guvernator.

Cotidianul Milenio a spus ca miercuri a fost a treia cea mai violenta zi de cand Calderon a preluat mandatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor