Ponta, la Bruxelles: În România, democraţia a fost suspendată pe baza “urgenţelor economice”

Liderul PSD, Victor Ponta
Liderul PSD, Victor Ponta (victorponta.ro)

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat marţi la o dezbatere organizată la Bruxelles că “democraţia din România a fost suspendată” din raţiuni economice, lucru care nu poate fi acceptat la nivelul UE.

Liderul PSD a afirmat că participă la dezbaterea de la Bruxelles pentru a informa oficialii europeni în mod “cinstit şi corect” în legătură cu câteva fapte pe care le consideră a încălca standardele europene privind democraţia.

“Nu am venit aici cu partenerii mei pentru a mă plânge de situaţia din România, nici nu am venit să critic Guvernul, fac acest lucru deseori în Bucureşti şi este sufficient”, şi-a început Ponta intervenţia în dezbaterea organizată la Bruxelles.

“În al doilea rând, vreau să-i apăr pe oamenii care au ieşit în stradă în 61 de oraşe din România, pentru că aceştia au fost acuzaţi că au ieşit în stradă doar din cauza problemelor economice, pentru că Guvernul a redus salariile. Acest lucru este incorect, oamenii au ieşit în stradă şi sunt în continuare în stradă, la Bucureşti acum sunt 15 grade Celsius sub zero, şi lumea este încă pe stradă pentru că oamenii sunt încă nemulţumiţi în legătură cu nivelul democratic al României şi ei aşteaptă standarde de democraţie europeană, standarde la care ne aşteptam în momentul aderării la Uniune”, a spus Ponta.

Preşedintele PSD a mai declarat că sunt trei probleme care privesc România şi care nu pot fi negate pentru că sunt fapte concrete. “În primul rând alegerile, în al doilea rând felul în care legile cele mai importante au fost adoptate, şi în al treilea rând sistemul electoral al unui stat democratic”, a explicat Ponta. El a acuzat faptul că Guvernul a decis amânarea alegerilor locale care ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie, “lucru care este pentru prima dată într-o ţară europeană”.

Liderul PSD a amintit faptul că CCR a decis că este neconstituţională legea prin care se comasau alegerile locale cu cele parlamentare, “însă până acum coaliţia care susţine Guvernul nu a renunţat la idea amânării alegerilor, alegeri care trebuiau să aibă loc după patru ani”.

De asemenea, Ponta a mai acuzat faptul că Guvernul a promovat 14 legi prin angajarea răspunderii, între care Legea educaţiei, Codul Muncii, Legea Justiţiei. “Nu am avut dreptul constituţional de a aduce amendamente, nu ni s-a dat nici măcar dreptul de a vota împotriva acestor legi, pentru că Guvernul a spus: asta vrem, dacă nu vă plac aceste legi, atunci puteţi depunde o moţiune de cenzură. Am depus o asemenea moţiune de cenzură şi am avut 220 de voturi pentru şi zero voturi pentru Guvern, pentru că parlamentarii Guvernului nu au participat la vot. Aşa se adoptă legile cele mai importante din România acum”, a mai susţinut preşedintele PSD.

Totodată, Ponta a precizat că revoltele din luna ianuarie din România au fost declanşate ca urmare a intenţiei Guvernului de a adopta, tot prin angajarea răspunderii, a unei noi legi a Sănătăţii.

În ceea ce priveşte legea electorală, liderul social-democrat a afirmat că nu se ştie în present care va fi data alegerilor, care va fi sistemul după care se va allege Parlamentul sau autorităţile locale. “Nu înţeleg cum un Guvern care deţine 14% din sondajele de opinia poate organiza alegeri pentru a le câştiga. Sperăm doar ca aceste alegeri să fie democratice şi până acum nu avem un Cod electoral pentru acest an”, a mai declarat Ponta.

“Pe baza urgenţelor economice din România, un stat european, democraţia a fost suspendată. Am învăţat din istorie că de multe ori democraţia poate fi suspendată din motive importante, însă este o primejdie majoră pentru noi ca stat european, nu trebuie să acceptăm această explicaţie”, şi-a încheiat preşedintele PSD expunerea în dezbaterea organizată la Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne