O unire R.Moldova-Transnistria, numai dacă vrea poporul, spune principalul rival al lui Smirnov

Candidatul susţinut de Rusia pentru alegerile prezidenţiale din Transnistria, Anatoli Kaminski, a declarat că va depune eforturi pentru unirea teritoriului cu Republica Moldova numai dacă populaţia din regiunea separatistă va dori acest lucru.

"În prezent, împotriva mea şi celorlalţi candidaţi se desfăşoară o campanie de dezinformare, potrivit căreia noi am dori unirea Transnistriei cu Republica Moldova. Îmi asum toată responsabilitate pentru acţiunile mele şi declar în mod deschis: voinţa poporului pentru mine este mai presus de toate", a declarat Kaminski într-un interviu pentru publicaţia rusă Vzgliad, relatează Unimedia.

Referindu-se la contracandidatul său, Igor Smirnov, actualul lider de la Tiraspol, Kaminski a subliniat că este de acord cu poziţia recent anunţată de Kremlin. "Deşi Constituţia îi permite să candideze pentru un al cincilea mandat, în baza celor spuse de Serghei Narîşkin (şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova - n.r.) şi analizând acea situaţie social-economică care se creează în regiune, Smirnov ar trebui să se gândească, dacă merită de făcut acest pas", a spus actualul preşedinte al Parlamentului de la Tiraspol.

Narîşkin a avertizat că dictatura lui Smirnov a adus regiunea într-o stare de profundă criză socio-economică. Oficialul rus a mai spus că în Transnistria "există o diferenţă imensă între oamenii obişnuiţi, care luptă pentru supravieţuire şi cercul îngust al lui Smirnov, al cărui scop este doar să se îmbogăţească".

"Autorităţile transnistrene şi preşedintele Smirnov vor face tot posibilul pentru a rămâne la putere. Smirnov controlează practic totul în regiune. Membrii familiei sale deţin toate funcţiile importante. El duce o viaţă de lux şi confort, ceea ce nu se poate spune despre locuitorii acestei regiuni", crede şi deputatul rus Aleksei Ostrovski.

În 2006, în Transnistria a avut loc un referendum naţional. Potrivit rezultatelor, 97% din populaţie au răspuns că sunt de acord cu indepedenţa regiunii şi cu politica de apropiere a acesteia de Federaţia Rusă şi doar 3% îşi doresc unirea Transnistriei cu Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe