20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-nipone vor fi sărbătoriţi la Chişinău

Tatiana Chiriac
15.03.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Toichi Sakata, ambasador al Japoniei în Republica Moldova, cu reşedinţa la Kiev, informează Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

În cadrul întrevederii, au fost abordate mai multe aspecte ce vizează relaţiile dintre Republica Moldova şi Japonia, fiind remarcat nivelul înalt al dezvoltării lor.

Toichi Sakata a menţionat că Guvernul Japoniei este interesat de extinderea cooperării bilaterale cu Moldova în diverse domenii.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova l-a invitat pe prim-ministrul Vlad Filat la recepţia festivă dedicată celebrării a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Japonia, care va avea loc săptămâna viitoare, la Chişinău. Diplomatul nipon a precizat că un eveniment similar va fi organizat şi la Tokio, la care este preconizat să participe viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Andrei Popov, relatează moldpres.

Toichi Sakata a apreciat modul în care s-au dezvoltat relaţiile moldo-nipone pe parcursul celor 20 de ani de colaborare şi a exprimat speranţa că această dinamică va fi menţinută şi în perioada mandatului său. În acest context, Ambasadorul Japoniei a reiterat disponibilitatea ţării sale de a sprijini în continuare Republica Moldova în promovarea democraţiei, principiilor economiei de piaţă, precum şi în implementarea proiectelor în diverse domenii, cum ar fi: ocrotirea sănătăţii, educaţie, agricultură etc.

Prim-ministrul a exprimat gratitudine pentru asistenţa acordată de către Japonia Republicii Moldova, menţionând că proiectele realizate cu sprijinul Japoniei sunt necesare şi eficiente. Până în prezent Guvernul Japoniei a acordat ţării noastre asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 72,6 milioane de dolari SUA şi asistenţă creditară în valoare de 48,2 milioane de dolari SUA, iar proiectul 2KR a devenit unul dintre cele mai mari proiecte de distribuire a tehnicii agricole din Republica Moldova. Totodată, prim-ministrul a menţionat importanţa schimbului de experienţă şi perfecţionarea profesională a specialiştilor autohtoni în diverse domenii cu suportul partenerilor din Japonia şi a optat pentru extinderea ariei de colaborare în acest sens.

Referindu-se la comemorarea victimelor tragediei care a avut loc acum un an în Japonia, Vlad Filat a ţinut să menţioneze că cetăţenii Republicii Moldova, la fel ca şi toată comunitatea internaţională, au fost profund impresionaţi de modul în care poporul nipon a gestionat această criză şi de demnitatea de care a dat dovadă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor