20 de ani de la izbucnirea războiului civil în Bosnia Herţegovina

Bosnia Herţegovina marchează anul acesta 20 de ani de la izbucnirea războiului civil, conflict în care au fost comise cele mai mari atrocităţi din Europa după cel de al Doilea Război Mondial.
Femeie bosniaca in cimitirul victimelor masacrului de la Srebrenica, in care au murit peste 8 mii de baieti si barbati musulmani, macelariti de sarbii bosniaci sub privirile contingentului olandez al trupelor ONU pentru pace (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.04.2012

Bosnia Herţegovina marchează anul acesta 20 de ani de la izbucnirea războiului civil, conflict în care au fost comise cele mai mari atrocităţi din Europa după cel de al Doilea Război Mondial.

Conflictul a început în aprilie 1992, după dezmembrarea fostei Iugoslavii.

Circa 100.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar aproape jumătate din populaţie a fost nevoită să îşi părăsească locuinţele.

Mai multe evenimente sunt organizate în întreaga ţară în memoria victimelor conflictului de patru ani.

Principala acţiune va fi un concert organizat la Sarajevo, capitala ţării, unde o orchestră va interpreta în faţa a mii de scaune goale.

Organizatorii au anunţat că vor fi aduse 11.541 de scaune care vor rămâne neocupate - numărul estimat al celor care au murit în timpul asediului Sarajevo de către forţele sârbe.

"Acei oameni şi-au dat viaţa pentru libertatea acestui oraş. Au iubit acest oraş. Au fost ucişi numai pentru că erau locuitori ai acestui oraş, pentru că erau acasă, la şcoală, pe terenul de joacă", a spus Haris Pasovici.

Timp de trei ani şi opt luni la începutul anilor '90, Sarajevo a fost un oraş asediat. Populaţia majoritar musulmană s-a refugiat, în timp ce militari sârbi au blocat accesul în oraş de pe dealurile care îl înconjurau.

Unele dintre cele mai mari atrocităţi din timpul războiului au avut loc la Srebreniţa, unde, în vara lui 1995, forţele sârbe bosniace conduse de generalul Ratko Mladici au ucis 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani.

În războiul din Bosnia au fost implicate trei părţi - sârbii, croaţii şi musulmani.

Reprezentantul special al UE pentru Bosnia, Peter Sorenson, a spus că, în timpul războiului, încrederea şi relaţiile dintre oameni au fost pur şi simplu distruse. Ceea ce nu poate fi uitat sau "şters cu buretele", a adăugat el.

Potrivit BBC, aspiraţiile pentru o Bosnie multietnică şi multiculturală nu au devenit încă realizate. O mare parte din populaţie crede că războiul a fost un preţ prea mare pentru astfel de speranţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor