13 ani de închisoare pentru un rus acuzat că a transmis secrete militare către CIA

Submarinul rusesc Dmitri Donskoi. Rusia dezvoltă drone-submarin capabile nuclear.
Submarinul rusesc Dmitri Donskoi. Rusia dezvoltă drone-submarin capabile nuclear. (Captură Foto)

Un cetăţean rus care a lucrat pe nave militare a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru încercarea de a transmite secrete militare la CIA, a informat agenţia de ştiri TASS vineri.

Iuri Ieşcenko este acuzat că a încercat să transmită informaţii secrete despre sistemele avansate de arme ale Flotei de Nord a Marinei Ruse. Potrivit raportului, Ieşcenko lucra la un producător de sisteme electronice de întreţinere pentru navele de război ale Flotei de Nord în Severomorsk, un oraş închis, din Arctica.

„A copiat în mod intenţionat documentaţia secretă pentru sistemele de arme ale Flotei de Nord în 2015-17”, a spus TASS, citat de centrul de relaţii publice al Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB).

Ieşcenko a stabilit contactul cu CIA în 2019, a declarat FSB pentru TASS. El ar fi fost reţinut în regiunea Briansk în timp ce încerca să transmită secretele de stat unui serviciu de informaţii străin (neidentificat), în iulie 2019.

Un tribunal din Briansk l-a găsit pe Ieşcenko vinovat de înaltă trădare şi l-a condamnat marţi la 13 ani într-un penitenciar de înaltă securitate, precizează comunicatul.

Se pare că Ieşcenko a pledat vinovat în instanţă.

Ştirea condamnării survine la o zi după ce Departamentul de Justiţie al SUA a declarat că un fost ofiţer al Forţelor Speciale ale Armatei SUA a pledat vinovat la acuzaţii de spionaj pentru Rusia.

Procurorii au afirmat că Peter Rafael Dzibinsk Debbins, în vârstă de 45 de ani, membru al Green Berets, născut în SUA, a fost recrutat de Rusia încă din 1996. Se presupune că Debbins ar fi furnizat Rusiei informaţii despre unităţile chimice şi ale forţelor speciale ale armatei SUA în 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe