120 de ani de la apariţia primei plăci de înmatriculare a automobilelor, în New York

ford
ford (Pixabay.com)

Pe 24 aprilie se împlinesc 120 de ani de la apariţia primei plăci de înmatriculare a autovehiculelor (New York, 1901), când un act normativ reglementa pe plan local obligaţia tuturor posesorilor de automobile să-şi înregistreze vehiculul.

Revista Time, în 25 aprilie 1901, anunţa că guvernatorul New Yorkului, Benjamin Odell Jr., a promulgat o lege ce impunea înregistrarea vehiculelor cu iniţialele proprietarului, nespecificând un material sau un design special. Şoferii au folosit lemn, metal sau chiar vopsea pentru a pune iniţialele direct pe caroserie, ceea ce a dus la creşterea rapidă a parcului de vehicule.

Însă pe 15 mai 1903, s-a promulgat o altă lege ce atribuie litere şi numere pe plăcuţe de înmatriculare. Legea din 1901 a fost necesară pentru standardizarea legislaţiei, deoarece în unele localităţi, vehiculele motorizate nu aveau acces să circule pe străzi. Viteza minimă cu care era permis să se circule era de 13 km pe oră în oraşe şi 24 km pe oră în zonele rurale.

.
. (Pixabay.com)

Timpul a trecut şi lucrurile au evoluat, dar New Yorkul deţine totuşi unele caracteristici specifice în ceea ce priveşte plăcuţele de înmatriculare. Plăcile sunt proprietatea tehnică a oraşului, implicit a statului, ele trebuind predate la departamentul de autovehicule la cerere sau în anumite cazuri. După ce încetează asigurarea de răspundere civilă, plăcile trebuie returnate, ca şi în cazul în care maşina îşi schimbă proprietarul.

Automobil Audi
Automobil Audi (Pixabay.com)

Statul New York permite ca două clase speciale de vehicule să poarte înmatriculări speciale.

1. În clasa istorică sunt incluse automobile de peste 25 de ani; numai la aceste maşini se pot folosi plăci speciale care să aibă în număr literele HX. Proprietarul unui autoturism din 1970 putea cumpăra plăcuţe de înmatriculare fabricate în 1970, care îndeplineau standardele statului New York pentru aspect, iar maşina trebuia să fie înregistrată ca una istorică. Aceste plăci pot fi cumpărate din magazinele de antichităţi sau de la cei ce sunt pasionaţi de aceste plăci. Statul vinde vechile plăcuţe de înmatriculare numite şi Vanity Plates.

2. New York este unul dintre puţinele state din SUA care permite ca echipele şi asociaţiile sportive să-şi plaseze siglele pe plăcuţele de înmatriculare. Statul are acorduri de licenţiere cu Major League Baseball, National Soccer League, National Hockey League, NASCAR şi National Basketball Association, precum şi cu echipe din liga minoră din stat.

Statul mai deţine acorduri cu mai multe universităţi, inclusiv Universitatea Syracuse şi Academia Militară a SUA, care îşi pot plasa logo-urile pe plăci. Proprietarii maşinilor pot cumpăra plăcuţe de înmatriculare care îi indică ca operatori de radioamator, pompier voluntar sau membru al patrulei Aeriene Civile, iar veteranii pot achiziţiona plăcuţe de înmatriculare care indică serviciul. Fiecare plăcuţă necesită o taxă specială ce trebuie plătită în fiecare an în plus faţă de costurile normale de înregistrare.

Sunt socotite maşini vechi cele ce au fost construite înainte de 1905, după care urmează maşinile „edwardiene", care au fost produse până în decembrie 1918. Între anii 1919 şi 1930 au fost create aşa-numitele „maşini de epocă", fiind cunoscute ca maşini ce au fost create înaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

.
. (Pixabay.com)

Maşinile clasice au nevoie de mai multă atenţie şi dragoste decât cele moderne. Acestea necesită o bună conservare, lucru care nu poate fi făcut decât de persoanele care au o mare pasiune pentru acest tip de maşini. De aceste "opere de artă" ne putem bucura doar cu ocazia anumitor festivităţi organizate de anumite organizaţii specializate pe acest tip de maşini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură