10 sfaturi despre herpesul genital

Inainte sa va angajati intr-o activitate mai intima cu cineva, este bine sa anuntati partenerul daca aveti herpes.
Inainte sa va angajati intr-o activitate mai intima cu cineva, este bine sa anuntati partenerul daca aveti herpes. (Photos.com)

“Cum de mi se intampla tocmai mie una ca asta?” este o intrebare foarte intalnita. Raspunsul meu? Oricine poate sa fie infectat foarte usor cu virusul herpesului genital.

Astazi, este estimat ca un numar de 50 de milioane de nord-americani au herpes genital si in fiecare an, inca 500.000 sunt diagnosticati cu aceasta infectie. Dar exista multe intelegeri gresite cu privire la aceasta problema comuna.

Legenda nr 1. Nu poti lua herpes stand pe un capac de toaleta

De fapt doctorii au afirmat de ani de zile faptul ca acest virus are o durata foarte scurta de viata atunci cand este in contact cu aerul. Dar Dr. Trudy Larsen, un cercetator de la Universitatea din California, a reusit sa sperie lumea acum cativa ani.

Ea a rugat un pacient cu un herpes activ sa stea pe un capac de toaleta. Patru ore mai tarziu, ea a luat culturi de pe capac, descoperind ca virusul era inca viu si activ. Ma indoiesc ca asa se imbolnavesc multi pacienti. Dar cred ca nu trebuie sa va fortati norocul si sa va asezati pe un capac de toaleta publica.

Legenda nr. 2. Nu pot sa fac sex din nou daca am herpes

De fapt este posibil sa aveti o viata sexuala activa, dar trebuie sa evitati contactul sexual atunci cand leziunile sunt active. Dar trebuie sa tineti cont ca o activitate virala poate avea loc si atunci cand nu exista leziuni. Din acest motiv este bine ca intotdeauna sa se foloseasca un prezervativ. Acest lucru reduce posibilitatea de a transmite virusul partenerului dumneavoastra, dar nu elimina complet aceasta posibilitate.

Legenda nr 3. Nu puteti raspandi herpesul genital celorlalte parti ale corpului

Da si nu. Puteti raspandi virusul daca atingeti zona genitala si apoi va stergeti cu mana la ochi sau va atingeti alte parti ale corpului. Este extrem de important sa va spalati pe maini dupa atingerea zonei genitale, din moment ce infectiile la ochi sunt destul de serioase.

Legenda nr. 4. Herpesul genital poate duce la sterilitate

Nu este asa, dar alte boli cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoreea si Chlamydia, pot cauza infertilitate. De aceea, pacientii cu herpes ar trebui intotdeauna sa isi faca testele pentru a depista aceste boli.

Legenda nr. 5. Herpesurile normale sunt infectii care nu au legatura cu herpesul genital

Adevarul este ca herpesurile normale sunt un fel de “verisori” ai virusului de herpes genital, deci virusul poate fi transmis catre organele genitale cu ajutorul mainilor. Este interesant ca pacientii sunt deprimati atunci cand sunt diagnosticati cu herpes genital, dar obisnuiesc sa nu prea acorde importanta herpesului normal.

Legenda nr 6. Nu este foarte bine sa aveti copii daca aveti herpes genital

Adevarul este ca pacientii pot avea o nastere normala daca nu sunt prezente leziuni active. Dar daca exista leziuni, ar trebui facuta o operatie de cezariana pentru a evita infectarea noului-nascut.

Legenda nr 7. Daca partenerul dezvolta un herpes inseamna ca va inseala

Adevarul este ca astazi, cu mofturile libertatii sexuale ale societatii, s-ar putea ca asta sa fie raspunsul corect, dar s-ar putea sa si gresiti daca trageti aceasta concluzie in mod radical.

Cu mult timp inainte de a va cunoaste partenerul de viata, el ar fi putut fi infectat cu acest virus si se poate ca el sa nu fi stiut asta din cauza simptomelor lejere. Acum, un eveniment stresant ar putea duce la o eruptie violenta. Si nu uitati nici de acel mare vinovat — capacul de la toaleta.

Legenda nr 8. Trebuie sa ai mai multi parteneri de sex pentru a face herpes

De fapt sexul este ca o ruleta ruseasca. Cu cat apesi mai mult pe tragaci, cu atat sansa de a parasi lumea devine mai mare. Si din moment ce unul din cinci nord-americani au herpes, norocul ar putea sa te paraseasca inca de la prima incercare.

Legenda nr 9. Nu vei sti cand va avea loc o eruptie de herpes

Fiecare persoana este diferita, dar unii pacienti simt o gadilitura, o durere, sau o arsura in zona genitala cu cateva zile inainte ca eruptia sa aiba loc, sau pot simti ca au un inceput de gripa.

Legenda nr 10. Nu trebuie sa-i spun imediat partenerului meu ca am herpes

Nu este cea mai buna idee sa spuneti spontan, de la prima intalnire ca “Am herpes” sau sa folositi cuvinte ca “incurabil”.

Dar daca partenerul dumneavoastra este membru al Hell’s Angels (Ingerii Iadului — club international de motociclisti violenti), s-ar putea sa fie si ultima intalnire. Alegeti cu grija momentul si faceti acel pas important numai dupa ce i-ati spus partenerului despre problema dumneavoastra.

Dr. Gifford-Jones este un jurnalist medical care practica meseria sa intr-un cabinet medical privat din Toronto, Canada. Pagina sa de internet este Mydoctor.ca/gifford-jones

Daca v-a placut acest articol, va invitam sa va alaturati, dand un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.