Irakieni posibil implicati in rapirea jurnalistilor romani, judecati pentru uciderea unei britanice

Margaret Hassan in ianuarie 2003.
Margaret Hassan in ianuarie 2003. (CARE AUSTRALIA / AFP / Getty Images)

Doi irakieni vor fi judecati pentru rapirea si uciderea, in urma cu patru ani, a lui Margaret Hasssan, angajata britanica a unei organizatii umanitare, reteaua din faceau parte fiind banuita de sechestrarea altor 14 straini, printre care si cei trei jurnalisti romani, scrie Times in editia online.

Un alt barbat banuit de impuscarea in cap a lui Margaret Hassan este de asemenea vizat. Cel de-al patrulea suspect, Mustafa Salman al-Jubouri, a fost condamnat in iunie 2006 la inchisoare pe viata pentru implicarea sa in acest caz.

Liderul retelei a ramas totusi in libertate si exista informatii conform carora el s-ar ascunde in Siria.

Un ofiter de politie care lucra la solutionarea acestui caz de cand Margaret Hassan a fost rapita, la 19 octombrie 2004, la Bagdad, este hotarat sa ii aduca pe toti in fata justitiei. "Mi-am dat cuvantul", a precizat politistul. "Chiar daca ar insemna sa lucrez toata cariera mea la acest caz, acesta nu va lua sfarsit. Va ramane deschis pana ii vom prinde pe toti", a adaugat el.

Cei opt membri ai retelei, aflati in doua masini, au organizat o ambuscada pentru a o rapi pe angajata organizatiei umanitare care se indrepta spre Bagdad. Soferul acesteia a fost batut crunt, iar colegul de origine irakiana al lui Hassan a fost amenintat cu pistolul. Ea a fost luata din masina ei si obligata sa urce in cea a rapitorilor.

Margaret Hassan a fost sechestrata timp de aproximativ doua zile, dupa care a fost mutata la o ferma din Arab Jabour, din sudul Baghdadului. Ulterior, ea a fost ucisa.

Grupul de rapitori este banuit de sechestrarea a 14 straini, printre care doi reporteri francezi, trei jurnalisti romani, un reporter italian si unul spaniol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe