ZTE răsuflă temporar. Poate cumpăra tehnologie americană până în luna august

(Getty Images)

Autorităţile americane permit gigantului chinez în telecomunicaţii ZTE Corp. să îşi reia o parte a operaţiunilor cu firmele americane, suspendând temporar o interdicţie impusă companiei chineze după ce aceasta a exportat tehnologie sensibilă Iranului şi Coreei de Nord, în pofida sancţiunilor americane pe această temă.

Scutirea temporară oferită de Departamentul Comerţului companiei ZTE este valabilă în perioada 2 iulie – 1 august, potrivit unor rapoarte media publicate miercuri.

Suspendarea interdicţiei aplicate ZTE în privinţa cumpărării de echipamente de la companii americane are loc după un acord negociat de Casa Albă, în baza căruia ZTE a acceptat să plătească o altă amendă de peste 1 miliard de dolari şi să efectueze schimbări în echipa de conducere a companiei, potrivit RFE/RL.

Pe baza acestei scutiri, ZTE va putea desfăşura afaceri cu firme americane pentru a întreţine reţelele de telecomunicaţii şi telefoanele mobile existente şi pentru a susţine elementele privind securitatea, potrivit ordinului Departamentului Comerţului.

Scutirea are loc în condiţiile în care ZTE a anunţat plecarea unui director executiv de rang înalt, ceea ce pare a fi o măsură de conformare cu acordul de modificare a conducerii sale.

ZTE, al cărei sediu se află în oraşul sudic chinez Shenzhen, şi-a suspendat majoritatea operaţiunilor după ce i s-a interzis în luna aprilie să mai cumpere tehnologie americană şi a avertizat că această interdicţie ar putea să o scoată din afaceri.

Preşedintele american Donald Trump a negociat un nou acord, înlocuind interdicţia cu amenzi suplimentare, susţinând că este un efort de a salva compania de la scoaterea ei din joc.

ZTE a pledat vinovată anterior şi a acceptat să plătească o amendă de un miliard de dolari în martie 2017 pentru că a livrat echipamente Iranului şi Coreei de Nord, încălcând astfel sancţiunile americane.

La acea vreme, compania a promis că îi va sancţiona pe angajaţii implicaţi în schemă, dar Departamentul Comerţului a precizat că aceştia au primit bonusuri în schimb, lucru care a atras noi penalităţi americane.

ZTE, împreună cu compania Huawei, reprezintă vârful de lance al companiilor hi-tech chineze, având strânse legături cu regimul comunist chinez. Cele două companii au fost învinuite că au spionat de multe ori companiile americane în beneficiul Partidului Comunist.

Diverşi politicieni americani republicani şi democraţi se opun acordului, susţinând că decizia companiei chineze de a vinde echipamente sensibile Iranului şi Coreei de Nord, în ciuda sancţiunilor aplicate de SUA care interziceau exact acest lucru, reprezintă o breşă “periculoasă” în securitatea naţională a Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe