Zodia Vărsătorului. Nava care ameninţă să prăbuşească definitiv ordinea liberală a Europei ajunge în Spania

Ştiri mici, consecinţe mari. Refuzul noului guvern italian de a primi o navă cu refugiaţi poate marca lovitura de graţie pentru neo-liberalismul european.
Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018.
Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018. (Jose Jordan/AFP/Getty Images)

Migranţii salvaţi pe mare ce au fost prinşi într-un joc de dute-vino între Italia şi Malta au ajuns duminică în portul spaniol Valencia, punând capăt odiseei extenuante a acestora în Mediterană.

Situaţia a devenit simbolică pentru eşecul Uniunii de a cădea de acord asupra imigraţiei.

Spania a intervenit săptămâna trecută pentru a-i ajuta pe cei 620 de imigranţi, proveniţi în principal din Africa sub-sahariană, aflaţi pe ambarcaţiunea Aquarius după ce noul guvern al Italiei a refuzat să îi primească.

Premierul spaniol Pedro Sanchez, investit în urmă cu două săptămâni, a folosit oportunitatea pentru a manifesta o poziţie mai liberală.

Dar situaţia în care s-au aflat imigranţii de pe Aquarius, navă operată de Doctori Fără Frontiere şi organizaţia umanitară franco-germană SOS Mediterranee, a evidenţiat lupta din cadrul Uniunii Europene de a gestiona un aflux continuu de oameni care fug de sărăcie şi conflicte, conform Reuters.

Bărbaţii, femeile şi copiii care au petrecut 9 zile la bordul ambarcaţiunii, după pescuirea lor în largul coastei libiene, au ovaţionat în timp ce s-au apropiat de Valencia, unde au fost întâmpinaţi de oficiali îmbrăcaţi în costume albe de protecţie şi purtând măşti, înainte ca politia să le proceseze informaţiile.

Întregul grup a sosit în 3 ambarcaţiuni separate, după ce o parte dintre imigranţi au fost transferaţi pe două nave italiene pentru a face călătoria mai sigură.

Respingerea imigranţilor de către Italia a declanşat o dispută cu Franţa, în timp ce problema imigraţiei a declanşat noi tensiuni politice în Germania.

Malta a refuzat la rândul ei să primească ambarcaţiunea Aquarius, precizând că nu a avut nimic de a face cu operaţiunea de salvare, care a fost coordonată de paza de coastă a Italiei.