Zlati cere implicarea lui Cioloş: "Nu falimentaţi producătorii români de mobilă!"

Deputatul PNL Radu Zlati îi cere premierului Cioloş să intervină şi să ia măsuri de urgenţă, după ce Romsilva a mărit cu peste 300% preţul la masa lemnoasă pe picior, astfel încât producătorii români de mobilă să nu ajungă la faliment.
Deputatul PNL Radu Zlati.
Deputatul PNL Radu Zlati. (Facebook)

Liberalul, deputat de Gherla, avertizează că triplarea "discreţionară" a preţului la masa lemnoasă afectează una din puţinele industrii încă nefalimentate din ţară, precum şi milioane de români care depind de încălzirea cu lemne.

"Vă atrag atenţia, domnule prim-ministru, că administratorul Pădurilor Statului, RNP-ROMSILVA, a stabilit (prin decizia 691/12.11.2015) că preţurile de plecare pentru masa lemnoasă pe picior, în cadrul licitaţiei pentru anul 2016, să fie unele care depăşesc cu până la peste 300% preţurile stabilite prin decizia 612/28.12.2010.", îi scrie Zlati premierului remarcând că, deşi este adevărat că între 2010 şi 2015 preţurile la masa lemnoasă pe picior nu au fost actualizate anual de către RNP-ROMSILVA, aşa cum stabilea cadrul legal, la fel de adevărat este şi faptul că preţul niciunei materii prime, pe plan naţional sau internaţional, nu a cunoscut, în perioada 2010-2015, creşteri atât de spectaculoase precum preţul la masa lemnoasă.

Deputatul PNL cataloghează preţul stabilit de Romsilva drept discreţionar şi avertizează că astfel de creşteri de preţuri vor împinge spre faliment producătorii români de mobilă.

"Afirm cu răspundere că preţul este discreţionar, deoarece în loc ca respectivele preţuri să aibă ca punct de plecare costuri precum cele cu regenerarea pădurii, cele legate de îngrijirea, igiena, paza şi protecţia pădurilor, sau cele legate de investiţii sau întreţinerea echipamentelor, ei bine, în loc să aibă la bază calcule economice, principiul care se pare că a fost aplicat a fost unul extrem de simplu: preţul de plecare al licitaţiei a fost stabilit pornind de la nivelul preţului final rezultat în urma licitaţiilor de anul trecut.

Stabilirea arbitrară şi discreţionară a unor preţuri de plecare mari în cadrul licitaţiei de masă lemnoasă, preţuri mai mari comparativ cu cele practicate în zona geografică a României şi nu numai, va împinge la faliment producătorii români de mobilă, care oricum, în ultimii ani, au început să achiziţioneze materie primă prin importarea acesteia.", scrie liberalul.

În consecinţă, acesta îi cere premierului să aibă în vedere, de urgenţă, verificarea modalităţii de stabilire a preţului de licitaţie de către RNP-ROMSILVA, iar dacă cele sesizate de către el şi de către agenţii economici din industria mobilei, din industria prelucrătoare a lemnului şi din domeniul construcţiilor se verifică, să impună anularea deciziei 691/12.11.2015, astfel încât să nu aibă de suferit nici bugetul de stat, nici agenţii economici.

"O soluţie ar fi un preţ de start apropiat de cel din 2014, actualizat cu indicii de inflaţie.", susţine liberalul.

De asemenea, deputatul îi cere lui Cioloş să ia măsurile legale astfel încât RNP-ROMSILVA să înceteze de a fi atât arbitru (stabilind preţurile), cât şi jucător (fiind operator economic care alege, din resursa naţională, partidele cele mai bune, fără a fi concurată în mod real de către ceilalţi agenţi economici).

"Vă readuc aminte, domnule prim-ministru, că industria mobilei şi de prelucrare a lemnului este una dintre puţinele industrii româneşti care nu a fost distrusă de zelul integrativ post-revoluţionar. Că în zona de deal şi munte trăiesc peste şase milioane de români, care sunt legaţi, într-un fel sau altul, de exploatarea pădurilor. Admit că exploatarea forestieră trebuie să aibă loc într-un mod raţional. Dar tot atât de raţional este să păstrăm şansele economice ale unei industrii care, pentru multe dintre aşezările din zonele de deal şi munte, este cam ultimul mare furnizor de locuri de muncă – fără să mai vorbim despre faptul că celor 150.000 de locuri de muncă afectate în mod direct, li se mai adaugă alte 600.000 de locuri de muncă pe orizontală, furnizori şi parteneri ai operatorilor economici care operează cu masă lemnoasă.

Nu în ultimul rând, de încălzirea pe baza de consum de masă lemnoasă depind circa trei milioane de români, cei mai mulţi dintre ei aflaţi în zona de jos a veniturilor. Cum se vor descurca aceştia, iarna viitoare, când preţul la lemnul de foc va creşte între 70% şi 300%? Faptul că poate nu veţi mai conduce Guvernul atunci, nu vă dezleagă, domnule premier, de răspunderea găsirii unei soluţii – acum.

Domnule premier, interveniţi până când nu este prea târziu. La prima licitaţie de masă lemnoasă pentru 2016, operatorii economici nu s-au prezentat – boicotul lor a fost o formă de protest pentru aberanta decizie de aşezare a preţurilor de pornire a licitaţiei. Dacă situaţia se va perpetua, răspunderea vă va reveni şi domniei voastre, pentru că, cel puţin, nu veţi putea invoca argumentul că nu aveaţi cunoştinţă despre această problemă.", adaugă Zlati, care îi adresează scrisoarea premierului "în numele celor 900 de muncitori de la combinatul de industrializare a lemnului din Gherla şi al altor 150.000 de români, lucrători în industria lemnului, care doresc un loc de muncă în ţara lor."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne