Ziua Naţională de Proteste anti-fracking (Video)

Miting anti fracking în Bucureşti, 6 aprilie 2014
Miting anti fracking în Bucureşti, 6 aprilie 2014 (Epoch Times)

Pentru a viziona materialul video intraţi pe pagina originală Epoch Times România

Duminică, 6 aprilie, a fost declarată Ziua Naţională de Proteste anti-fracking, astfel că astăzi au loc simultan mitinguri şi marşuri împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice în peste 100 de localităţi din România şi oraşe din străinătate. Fracturarea hidraulică este un procedeu de multe ori asociat cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor freatice şi a mediului etc.

„Ieşim cu toţii în stradă, ţărani şi orăşeni, cetăţeni de diferite etnii şi convingeri, din ţară şi din diaspora, ca să ne apărăm împreună pământul, apa şi aerul. Ieşim în stradă să spunem răspicat că nu vom ceda şi ne vom apăra dreptul la viaţă, la sănătate, viitorul. În Pungeşti lucrările Chevron se desfăşoară sub paza Jandarmeriei, ilegalităţile şi pericolele fracturării fiind ignorate în defavoarea interesului naţional şi a vieţii oamenilor. Veniţi alături de noi în cea mai grea luptă pe care cetăţenii o au de dus, lupta pentru supravieţuire în faţa unei clase politice infracţionale ce ocroteşte interese ilegitime şi prigoneşte cetăţenii îndreptăţiţi să îşi apere viaţa şi viitorul”, transmiteau organizatorii evenimentelor.

"Astăzi, 100 de localităţi din România, 10 din diaspora, s-au reunit în 48 de oraşe pentru a celebra Ziua naţională de protest împotriva fracturării hidraulice. (...) La Vaslui avem peste o mie de persoane. Este primul mare protest din Vaslui. Avem semnale şi mesaje de la Sidney până la New York. Toată mişcarea mondială antifracturare este alături de noi", a declarat unul dintre organizatori, George Epurescu, de la Asociaţia "România fără ei".

Manifestanţii cer Parlamentului şi Guvernului interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor neconvenţionale, inclusiv a gazelor de şişt, anularea hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de şist, precum şi respectarea voinţei comunităţilor locale şi transparentizarea procesului decizional.

În Bucureşti, protestatarii, în număr de câteva sute, s-a strâns în Piaţa Universităţii, un loc devenit deja simbolic, inima protestelor împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană de la finele anului trecut, care au fost probabil cele mai mari proteste din perioada post-decembristă. Oamenii au venit înarmaţi cu steaguri şi pancarte pe care sunt scrise mesaje precum "Artă, viaţă şi natură. Nu otravă şi fractură", "Nu corporaţia face legislaţia" sau "Ape curate, nu poluate".

La Arad, aproximativ 2.000 de persoane s-au strâns la protest, înarmaţi cu steaguri şi pancarte, printre aceştia numărându-se şi primari din judeţ şi oameni de afaceri, în special din sectorul agricol. Aceştia au ţinnut discursuri pe o scenă amplasată în Piaţa Avram Iancu.

"În vestul ţării, avem cel mai fertil teren agricol, iar Aradul s-a dovedit ştiinţific că are cea mai bună apă potabilă din ţară. Avem obligaţia faţă de copiii noştri să protejăm aceste resurse valoroase", a declarat Dimitrie Muscă, preşedintele Combinatului Agro-Industrial Curtici.

În Piaţa Unirii din Cluj-Napoca circa 100 de persoane au ieşit să protestze afişând bannere cu mesaje precum "Stop fracturării hidraulice", "Stop exploatării gazelor de şist", "Toate partidele, aceeaşi mizerie", "Pe întreg cuprinsul ţării, împotriva fracturării", "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu", "Stop otrăvirii României" şi "Fracturarea hidraulică pentru gazele de şist înseamnă moarte".

Oamenii scandează "Refuz, rezist, nu vreau gaze de şist", "Apă curată, nu poluată", "Vrem natură, nu fractură", "Uniţi, salvăm toată România".

Şi la Timişoara s-au strâns circa 100 de persoane, înarmaţi cu tobe şi pancarte cu mesaje precum "Da, ne pasă! Pungeşti, Moşna. Solidaritate!", "Nu vrem fracturare hidraulică. Vrem o pânză freatică curată!".