Protest de solidaritate cu Pungeştiul de Marea Britanie, Barton Moss

Activişti anti-fracking în faţa Ambasadei Marii Britanii, protest împotriva cazului Barton Moss
Activişti anti-fracking în faţa Ambasadei Marii Britanii, protest împotriva cazului Barton Moss (Epoch Times)

Activişti de mediu s-au strâns duminică, lângă ambasada Marii Britanii la Bucureşti, pentru un protest de solidaritate cu "pungeştenii" Marii Britanii, respectiv comunitatea cetăţenilor din Barton Moss, agresaţi de poliţia din Manchester fiindcă se opun exploatării gazelor de şist în regiunea lor.

Povestea britanicilor din Barton Moss şi a modului în care au fost trataţi de către autorităţi seamănă izbitor cu povestea sătenilor din Pungeşti, ale căror proteste anti-Chevron din octombrie şi decembrie au fost înăbuşite cu violenţă de jandarmi. La fel ca românii din Vaslui, şi protestatarii britanici se confruntă cu o dublă dramă: pe de o parte îşi văd pământurile şi viitorul ameninţate de proiectul unei companii gazifere (IGas, în cazul Barton Moss) care îşi propune să exploateze gaze de şist lângă casele lor, pe de altă parte, guvernul, care ar trebui să le protejeze şi apere interesele, apără în schimb corporaţiile şi trimite forţele de ordine împotriva lor.

Cetăţenii plătitori de taxe, cetăţeni care au votat pentru cei care îi conduc, s-au trezit în situaţia că nu au cui să ceară ajutorul, guvernul protejând interesele corporaţiilor, nu pe ale lor.

Ultimul "incident" violent din Barton Moss a avut loc pe 13 martie, când poliţia a intervenit violent pentru a-i împrăştia pe protestatarii strânşi într-o tabără de rezistenţă extrem de asemănătoare celei de la Pungeşti. Au fost răniţi vârstnici, femei, inclusiv femei însărcinate, copii. Protestatarii din Marea Britanie au declarat că vor reclama la ONU gravele abuzuri ce au avut loc în regiunea lor.

Membrii comunităţii din Barton Moss au documentat în imagini abuzurile comise de poliţişti. Imagini live stream cu violenţele forţelor de ordine britanice au apărut pe internet şi au fost difuzate de unele televiziuni.

La fel ca la Pungeşti, poliţia îi monitorizează pe toţi cei care se apropie de Barton Moss. Poliţiştii îi fotografiază pe toţi cei ce participă la proteste, fie ei presă, manifestanţi sau simpli privitori. Mai mult, protestatarii reclamă faptul că poliţia le confiscă camerele de luat vederi sau pur si simplu nu le dă voie să filmeze, obligându-i să-şi închidă camerele de filmat. Pentru ca abuzurile pe care le comit să nu fie documentate cu imagini care ar putea fi folosite împotriva lor la tribunal, poliţiştii "îi iau la ochi" şi îi arestează prioritar pe cei ce încearcă să filmeze ce se întâmplă la Barton Moss.

Concomitent cu mitingul de lângă Ambasada Marii Britanii - activiştilor nu li s-a dat voie să protesteze chiar în faţa ambasadei - au avut loc proteste şi la Barton Moss, la care au luat parte şi membri ai organizaţiei "Save Roşia Montană Londra."

Manifestanţii din Bucureşti au luat legătura prin telefon cu protestatarii din Marea Britanie, care le-au dat veşti despre situaţia dramatică din localitatea lor. 80 de persoane au fost rănite, peste 100 arestate şi, aşa cum s-a întâmplat şi la Pungeşti la începutul lui decembrie, când jandarmii au luat luat localitatea în stăpânire, izolând-o de complet de lume , mass-media în genere tace.

Protestul de astăzi şi-a propus să fie atât o manifestaţie de solidaritate, cât şi un semnal de alarmă menit să arate că democraţiile sunt "faultate" la nivel european iar guvernele apără, adesea, interesele marilor corporaţii, nu pe ale propriilor cetăţeni.

"Ce se întâmplă zilele acestea la Barton Moss este o ruşine incredibilă pentru democraţia europeană şi britanică, care se laudă a fi cele mai vechi şi consolidate din Europa. Ei bine, Barton Moss arată că această democraţie a apus deja! Protestăm împotriva folosirii forţei de către poliţie împotriva cetăţenilor paşnici care îşi apără apa, aerul, pământul şi sănătatea, protejând interesele unor companii private. Aceasta este o dezvoltare extrem de periculoasă a democraţiei europene şi britanice. Protestăm împotriva fracturării democraţiei cu ocazia pătrunderii în Europa a tehnologiei extreme de extragere a hidrocarburilor neconvenţionale, denumită fracturare hidraulică (de mare volum)", au afirmat organizatorii protestului de azi.