Ziua Mondială Falun Dafa sărbătorită şi în Moldova

Ziua Mondială Falun Dafa sărbătorită la Chişinău, 13 mai 2012
Ziua Mondială Falun Dafa sărbătorită la Chişinău, 13 mai 2012 (The Epoch Times)

Duminică, 13 mai, practicanţii Falun Gong (Falun Dafa) şi susţinătorii lor din întreaga lume au sărbătorit cea de-a 20-a aniversare a Zilei Mondiale Falun Dafa, mulţumind fondatorului şcolii de qigong, domnului Li Hongzhi, pentru învăţăturile şi bunătatea pe care a adus-o în vieţile oamenilor, pentru modul de viaţă plin de altruism, armonie şi înţelepciune.

În această zi de sărbătoare, Asociaţia Obştească “Falun Dafa” din Moldova a organizat acţiuni informative privind exerciţiile şi învăţăturile şcolii chineze Falun Dafa, confecţionarea florilor de lotus (origami) şi explicarea adevărului despre persecuţia brutală iniţiată de Partidul Comunist Chinez asupra practicanţilor Falun Gong, începând cu 1999 până în prezent.

”Sărbătorind a 20-a aniversare a Zilei Mondiale Falun Dafa, la fel ca multe alte ţări, am organizat aceste manifestări culturale, dăruind celor din jur căldura inimilor discipolilor Falun Gong. Sperăm ca în viitor tot mai mulţi vor aprecia principiile Adevăr, Compasiune, Toleranţă pe care le promovăm”, a declarat reprezentantul Asociaţiei Obşteşti “Falun Dafa” din Moldova, Anatol Chitoroagă.

Totodată, aderenţii au mai prezentat şi câteva dansuri clasice chinezeşti, demonstrând frumuseţea şi bogăţia culturii Chinei antice.

În acest context, Oxana Budis, una din minunatele dansatoare, a precizat că prin acţiunile discipolilor Falun Dafa s-a încercat să se revitalizeze cultura tradiţională chineză care educă oameni cu virtuţi adevărate, dar care a fost distrusă de Partidul Comunist Chinez. "Noi astăzi am încercat să o facem prin dansurile chinezeşti. Feminitatea, puritatea, graţia şi frumuseţea dansurilor nu lasă pe nimeni indiferent, de aceea am crezut de cuvinţă că şi concetăţenii noştri merită să le admire. Sincere felicitări tuturor!”, a mai adăugat interlocutoarea.

Un alt participant la sărbătoare, Grigore, a declarat pentru The Epoch Times că este foarte bucuros că a avut ocazia să participe la eveniment şi să asiste la prezentarea exerciţiilor Falun Gong şi a culturii tradiţionale chineze, exclamând: “Felicitări tuturor care promovează valorile Adevăr, Compasiune, Toleranţă! Astăzi mă simt uşor şi relaxat, admirând şi nişte dansuri minunate!”

De aceeaşi părere este şi Eugenia, care a mai adăugat că “Îmi pare foarte bine că sunt astăzi, aici şi am văzut cât sunt de simple şi uşoare exerciţiile Falun Gong. Mulţumesc pentru că am reuşit să confecţionez o floricică de lotus, pe care o voi păstra tot timpul în suflet. Iar dansatoarele par a fi nişte flori minunate, chiar m-am odihnit vizionând o părticică a culturii chineze. Aceasta spune totul”.

”Mi-am regăsit liniştea sufletească, simt că zbor. Dansurile interpretate sunt extraordinare şi chiar mă bucur că într-o astfel de societate coruptă, în care locuim noi astăzi, există voluntari care promovează cele mai preţioase valori ale omenirii: Adevăr, Compasiune, Toleranţă, amintindu-ne-ne tuturor de existenţa lor şi de faptul că trebuie să le respectăm. Doar că-mi pare foarte de rău şi chiar nici nu am ştiut că în China modernă pot exista astfel de persecuţii dure şi inumane. Păcat că pentru a fi om bun trebuie să suferi şi chiar să plăteşti cu viaţa”, a opiniat Valentina, masterandă de la facultatea de psihologie.

La sărbătoarea din 13 mai au participat oameni de diferite vârste, mulţi rămănând impresionaţi de frumuseţea culturii tradiţionale chinezeşti şi mişcaţi de persecuţiile crunte ce au loc în China comunistă asupra practicanţilor Falun Gong.

Luni, 14 mai orele 15-00, în incinta Bibliotecii Publice ”Onisifor Ghibu” Academia Cărţii din mun.Chişinău, str. N. Iorga 21, va avea loc vernisajul Expoziţiei ”Adevăr Compasiune Toleranţă”, organizată de către Asociaţia Obştească “Falună Dafa” din Moldova care prezintă 28 lucrări din creaţia grupului internaţional de artişti consacraţi: Kathleen Gillis, Kunlun Zhang, Xiaoping Chen, Xiqiang Dong şi alţii. (www.falunart.org). Vizitatorii vor putea admira picturile inedite, în perioada 14 – 31 mai, de luni până vineri, între orele 10.00-18.00, intrarea fiind gratuită.

***

Falun Dafa este o practică străveche de cultivare a caracterului moral şi a corpului, ce readuce în societatea chineză distrusă de ideologia partidului comunist, valori profunde din tradiţia chineză, precum altruismul, onestitatea, răbdarea. Transmisă de mari maeştri din antichitate şi făcută publică în 1992, în China, de către Maestrul Şcolii, domnul Li Hongzhi, practica constă în efectuarea unui set de exerciţii line de qigong, iar aprofundarea disciplinei se face respectând principiile universale de Adevăr, Compasiune şi Toleranţă în viaţa de zi cu zi.