Ziua Internaţională a Femeilor “sărbătorită” cu gaze lacrimogene în Turcia

Mii de femei au sfidat o interdicţie asupra marşurilor şi au fost întâmpinate de poliţie cu îmbrânceli, spray cu piper, gaze lacrimogene şi câini pe o stradă din centrul Istanbulului. Protestatarele au declarat că guvernul protejează bărbaţii care abuzează şi ucid femei.
Poliţia trimisă să oprească un protest împotriva violenţei împotriva femeilor în Istanbul, Turcia, 8 martie 2019
Poliţia trimisă să oprească un protest împotriva violenţei împotriva femeilor în Istanbul, Turcia, 8 martie 2019 (Getty Images)

Încercarea de a ignora o interdicţie privind demonstraţiile, prin organizarea unui marş masiv cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeilor pe o stradă plină cu magazine din centrul Istanbulului, a fost contracarată cu un răspuns puternic din partea regimului autoritar al lui Recep Tayyip Erdogan, potrivit Deutsche Welle.

Zeci de mii de manifestanţi, majoritatea lor fiind femei, s-au adunat vineri pe strada Istiklal, însă au fost confruntaţi cu o prezenţă poliţienească masivă. Acţiunea a fost organizată pentru a denunţa violenţa împotriva femeilor şi pentru a cere drepturi mai mari pentru femei.

Iniţial, poliţia a permis femeilor să intre pe o porţiune mică a străzii, moment în care manifestanţii au desfăşurat bannere mari pe care erau scrise mesaje precum „Feministele se revoltă împotriva violenţei bărbaţilor” sau „M-am născut liberă şi vreau să trăiesc liberă”.

Unele femei au scandat slogane precum „Bărbaţii ucid şi statul îi protejează” sau „Nu tăcem, nu ne este frică, nu ne supunem”.

Dar în scurt timp, femeile s-au trezit blocate între cordoanele de securitate şi un grup de poliţişti în echipament de revoltă. Poliţiştii au început apoi să înainteze către manifestanţi, folosind asupra lor sprayuri cu piper şi gaze lacrimogene şi terorizând femeile cu câini.

De asemenea, poliţia i-a urmărit pe cei care au fugit pe străzile laterale. Rămâne neclar dacă au fost răniţi sau arestaţi.

Multe femei din Turcia susţin că guvernul islamic al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan este unul dintre motivele pentru care violenţa împotriva femeilor este atât de răspândită în ţară, susţinând că guvernul îi protejează pe cei care comit astfel de violenţe.

Problema violenţei domestice a fost de asemenea pe primele pagini ale ziarelor din Turcia cu o zi înaintea marşului. Joi a început un proces important în care este implicată cântăreaţa turcă de muzică pop Sila, care a afirmat că a fost bătută brutal de iubitul ei Ahmet Kural, un actor renumit.

Conform ONU, 38% dintre femeile din Turcia au fost victime ale violenţei fizice domestice într-un moment al vieţii lor.