Zilele prezidenţiabilului Predoiu numărate? Unii liberali zic că da

Şcoala de Vară a Tineretului Democrat Liberal, Eforie Nord 29-31 August 2013. În imagine, Cătălin Predoiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.02.2014

Odată cu intrarea în opoziţie a PNL este foarte probabil ca PDL să îşi reevalueze situaţia şi să ia în considerare susţinerea unui candidat comun al Dreptei la alegerile prezidenţiale, altul decât Cătălin Predoiu, care să aibe şanse reale de victorie, a declarat luni preşedintele organizaţiei judeţene Botoşani a PDL, Cătălin Flutur.

"Dacă Dreapta va avea atunci, aproape de alegeri, un candidat mai bine plasat, îl vom susţine pe cel mai bine bine plasat", a precizat Cătălin Flutur.

Acesta susţine că deşi Predoiu a fost ales în urma unor alegeri interne în cadrul partidului, în interior PDL se discută acum despre varianta susţinerii lui Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte.

Recent, europarlamentarul PDL Theodor Stolojan lansa ideea unui candidat comun al Dreptei la prezidenţiale, dar a precizat că aceste discuţii vor fi purtate după europarlamentare, adăugând că dacă se rupe USL poate fi luat în calcul şi PNL după ce îşi rezolvă anumite "sechele".

"Dacă PNL nu va mai face parte din USL, vom face o analiză. Trebuie rezolvate unele sechele. Să nu uităm că Antonescu a fost actor principal în lovitura de stat din 2012, de la suspendarea preşedintelui ţării", a afirmat Stolojan.

Duminică, Stolojan a reiterat faptul că nu există posibilitatea unei alianţe cu liberali, dar numai în anumite condiţii, "fără aventurile politice iniţiate de Crin Antonescu", "doar pe baza unui program care să respecte valorile politice de dreapta ale PDL".

Surse din interiorul PDL citate de Evz susţin că deşi nu s-a discutat oficial despre posibilitatea ca Predoiu să nu mai intre în primul tur al alegerilor prezidenţiale, în turul doi cu siguranţă va fi susţinut un alt candidat al Dreptei care are şanse mai mari de câştig.

Potrivit acelorlaşi surse, PDL aşteaptă europarlamentarele pentru a vedea ce procente obţine fiecare formaţiune de dreapta, după care scena politică se va "reseta".

"După europarlamentare toată lumea va discuta cu toată lumea pe partea dreaptă", au adăugat sursele citate.

Pe de cealaltă parte, Predoiu le-a mulţumit celor 140 de mii de pedelişti care l-au votat pentru a fi candidat partidului la prezidenţiale: "Sunt singurul candidat viabil pe dreapta eşichierului politic şi timpul va arăta acest lucru. Voi duce la Cotroceni votul susţinătorilor. Voi câştiga prezidenţialele. Mizez pe integritate, profesionism şi patriotism".

Pentru moment poziţia preşedintele PDL, Vasile Blaga, precum şi a altor lideri liberali, este una de forţă, aceştia criticând în termeni duri venirea în opoziţie a liberalilor, mai ales a lui Crin Antonescu.

„Ipocrizia lui Antonescu este monumentală. Nu ai cum să vorbeşti despre opoziţie atâta vreme cât ai girat cu ambele mâini această guvernare. Nu poţi să ai tupeul să vorbeşti despre opoziţie când pleci de la guvernare, nu pentru încălcarea principiilor de dreapta sau suprataxarea românilor, ci pentru că ai pierdut bătălia pentru posturi. USL, adică PNL-PSD-PC, este responsabilă în bloc pentru debandada socială, fiscală şi administrativă a României. Ponta şi Antonescu sunt exact ca două precupeţe care şi-au pus fustele-n cap în piaţă în timp ce interesul naţional şi guvernarea au fost aruncate la tomberon. USL nu are de oferit românilor decât circ şi hărmălaie ieftină”, a declarat vineri Vasile Blaga.

Prim-vicepreşedintele PDL Raluca Ţurcan a susţinut recent că „nu eşti în opoziţie când votezi cot la cot în cadrul USL împotriva statului de drept, când aduci românilor peste 35 de noi taxe şi impozite, când redactezi un proiect de Constituţie neaplicabil, când îţi asumi răspunderea pentru un proiect de lege care prevede descentralizare sau pe Codul de Insolvenţă, ambele neconstituţionale”.

„Indiferent că se vor chema USL, USD, PSD sau PNL, răul făcut României nu va putea fi îndreptat uşor. Stânga românească a înghiţit într-un mod sinistru PNL şi candidatul lor la prezidenţiale”, a afirmat aceasta.

Vicepreşedintele PDL Andreea Paul a amintit luni liderul liberal a participat, alături de colegul său de alianţă, la asalturile sistematice ale statului de drept şi la împărţirea statului „ca pe o pradă”.

„Antonescu cel cu două feţe se ascunde, se caţără pe umerii unui Iohannis, singura lui speranţă pe arena politică de astăzi. Crin Antonescu încearcă să se reorienteze, să şteargă memoria tuturor cu numele lui Iohannis. Însă îl ştim: politicianul Antonescu este acelaşi – o vulpe cu multe feţe. Este doar într-o reorientare electorală. Nu poate minţi pe nimeni”, a precizat Andreea Paul.

Rămâne de văzut ce decizii se vor lua după alegerile europarlamentare şi dacă este să nu întradevar posibilă unificarea Dreptei şi alegerea unui candidat comun. Sunt cu adevărat dispuşi pedelişti să treacă peste tot ce a făcut Antonescu şi să îl susţină la prezidenţiale?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor