Începe războiul USL: Liderii liberali îl acuză pe Ponta că încearcă să dezbine PNL

Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu (Ioana Florea/Epoch Times)
Andrei Pricopie
24.02.2014

După ce preşedintele PSD Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook mesajul: "Am un mesaj pentru toţi alegatorii PNL şi USL: vreau ca PNL să rămână pe toate funcţiile pe care le deţine, vreau sa fie alături de mine, să îl dam jos pe Traian Băsescu şi să guvernăm ţara", mai mulţi lideri PNL l-au acuzat pe premier că încearcă să dezbine PNL-ul făcând presiuni asupra liberalilor care vor să rămână la guvernare, oferindu-le funcţii în schimbul trădării lor.

Premierul Ponta a început deja epurarea liberalilor din funcţiile cheie, astfel că luni, i-a demis pe secretarul de stat Ştefania Duminică de la Ministerul Educaţiei, acuzată de plagiat, pe secretarul de stat Ovidiu Puţura care, concomitent cu funcţia de la Ministerul Justiţiei în care a fost numit cu susţinerea PNL, deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR şi pe Bogdan Cristian Nica, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, acesta din urmă aflând de demisie din presă.

Liderii PNL acuză

În mijlocul crizei din USL şi pe fondul declaraţiilor preşedintelui PNL, Crin Antonescu că proiectul USL "a costat foarte mult PNL" şi că preferă să se retragă în condiţiile în care de două săptămâni premierul nu a agreat propunerea PNL, mai mulţi lideri ai PNL au inceput sa-l acuze direct pe Ponta că încearcă să dezbine PNU-ul.

Prim vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, îl avizează pe premierul Ponta că nu poate fi dezbinat de „ocuparea vremelnică” a unor funcţii.

"Nu, domnule Ponta, PNL a demonstrat în repetate rânduri că poate face politică din Opoziţie, că este un partid mare care nu poate fi dezbinat de ocuparea vremelnică a unor funcţii. Mesajul postat de premier pe contul său de socializare, aşa-zis adresat alegătorilor PNL şi USL, este de fapt un mesaj în care acesta flutură funcţiile deţinute de liberali la centru şi în teritoriu", a precizat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă vor fi retraşi şi secretarii de stat, Iohannis a replicat că acest lucru a început deja să se întâmple: "Pai dacă ne uităm un pic a şi început demiterea lor. Azi am fost surprins că şeful Agenţiei de Protectie a Consumatorilor a fost demis fără măcar să i se aducă la cunoştinţă, asta arată că USD ne spune că da, suntem cei mai frumoşi şi ar fi bine să rămânem împreună, pe de altă parte se pare că a început demiterea oamenilor în funcţii".

Preşedintele PNL Alba Iulia, Florin Roman l-a acuzat, luni, pe Victor Ponta că duce o campanie de dezbinare a PNL încercând să le ofere funcţii drept "şpagă" liberalilor care vor să rămână la guvernare şi să-şi trădeze partidul.

În opinia lui Florin Roman, premierul Ponta "s-a autodenunţat" prin afirmaţiile transmise public liberalilor care doresc să rămână alături de el la guvernare şi să trădeze partidul.

"Astăzi, domnul Ponta s-a autodenunţat oferind şpagă liberalilor care doresc sa rămână la guvernare, cu preţul de a trăda PNL. Stimate domn, nu aţi înţeles nimic din relaţia cu PNL. Aţi crezut că dacă îi fraiereşti pe doi-trei de prin guvern aşa sunt toţi liberalii. Nu suntem oameni fără caracter, cameleoni politici. Te înşeli, domnule Ponta! Nu o să spargi PNL pentru că nu suntem de vânzare. Au încercat şi predecesorii dumneavoastră, comuniştii şi Traian Băsescu. Nu au reuşit", a declarat Florin Roman.

Preşedintele PNL Alba Iulia i-a transmis lui Victor Ponta să îşi vadă în continuare de "graţierea baronilor PSD găsiţi vinovaţi de justiţie" şi să înceteze să mai exercite presiuni asupra liberalilor, pentru că aceştia vor intra în opoziţie cu demnitate.

"Constat cu mâhnire că premierul Victor Ponta duce un război tot mai acerb împotriva Partidului Naţional Liberal. După ce a săpat constant la temelia unităţii USL, Ponta îşi imaginează că poate destabiliza unitatea Partidului Naţional Liberal", a declarat şi preşedintele PNL Vrancea, Nini Săpunaru.

Preşedintele PNL Prahova Mircea Roşca a precizat că se fac presiuni inacceptabile asupra reprezentanţilor PNL din teritoriu pentru a trece la PSD, iar demiterea lui Bogdan Nica din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor "este dovada clară a faptului că de ruperea USL este vinovat premierul Victor Ponta şi PSD".

"În acest moment, toţi reprezentanţii PNL din administraţia locală şi centrală sunt supuşi unor presiuni inimaginabile pentru a trece alături de PSD. Aşa ceva este anormal, mai ales că aceste lucruri se întâmplă înainte de nişte negocieri politice", a declarat Mircea Roşca pentru Jurnalul Prahovean.

"Să lămurim lucrurile, numirea şi revocarea preşedintelui ANPC este o decizie politică, care este în pixul premierului", a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor