Zgonea: acest proiect să fie promovat săptămâna viitoare către Preşedinţie

Câini comunitari
Câini comunitari (Epoch Times România)
Cornelia Rădăcină
06.09.2013

Vineri, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că va cere comisiilor de administraţie şi juridică să ia în dezbatere proiectul de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân.

Zgonea doreşte ca aceasta să se realizeze luni, astfel încât, săptămâna viitoare proiectul să fie adoptat în plen.

"Voi cere ca luni după-amiază comisiile de administraţie şi juridică să ia în dezbatere acest proiect de lege cu decizia Curţii Constituţionale şi să-l promovăm. Vreau ca săptămâna viitoare, aşa cum au spus şi Crin Antonescu şi Victor Ponta, acest proiect să fie promovat către Preşedinţie", a declarat Valeriu Zgonea.

Odată ajuns la preşedinte, acesta are termen 20 de zile pentru analiză apoi, dacă-l promulgă, Guvernul trebuie să elaboreze normele de aplicare.

Zgonea a declarant că "există un cadru legal, cine vrea să-l respecte îl respectă, cine nu vrea găseşte tot felul de motive şi tertipuri că nu există un cadru legal", încercând să demonstreze că, în prezent există cadru legal pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

În opinia sa, Guvernul şi Parlamentul nu-şi pot reproşa nimic legat de câini vagabonzi care împânzesc Bucureştiul.

El consideră că existând deja un cadru legal, autorităţile locale au instrumentele legale pentru gestionarea situaţiei referitoare la câinii fără stăpân, dar faptul ca sunt opinii diferite, duce la neaplicarea legii.

“La acest moment ,avem un caz grav, un copil care a fost sfâşiat datorită neatenţiei unor autorităţi locale, care vin şi dau vina pe Parlamentul României. Nu mi se pare corect, există şi resurse, plătim taxe şi impozite la fiecare primărie, au putere locală, au legi care prevăd ce se întâmplă cu câinii şi servicii pe care le plătim din bani publici să ia câinii de pe străzi", a mai spus Zgonea.

Zgonea a mai spus că s-a încercat contestarea proiectului aflat în Parlament, la Curtea Constituţională, pentru că nu sunt respectate normele europene în acest caz. El a declaret că, în forma actuală, modificările ce pot fi aduse sunt minime şi stabilesc "când se eutanasiază câinii, cum se eutanasiază, când se sterilizează şi care sunt resursele".

Referindu-se la referendumul local din Bucureşti pe această temă, el a spus că este o decizie a fiecarui primar dar că, la referendum, trebuie căutate şi rezultatele.

Această grabă pentru promulgarea unui proiect deja existent vine în urma anunţului făcut de Primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, de a-i chema pe bucureşteni la referendum pe tema eutanasierii câinilor vagabonzi la începutul lunii octombrie.

Valeriu Zgonea şi-a exprimat speranţa ca în şedinţa de marţi sau miercuri să fie adoptat acest proiect de lege în plenul Camerei Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor