Zeci de morţi în atacuri armate la două moschei din Noua Zeelandă

Poliţişti patrulează în faţa unei moschei din centrul oraşului neozeelandez Christchurch
Poliţişti patrulează în faţa unei moschei din centrul oraşului neozeelandez Christchurch (Screenshot)

Poliţia neozeelandeză a afirmat că un număr mare de persoane au fost ucise în atacuri armate la două moschei din oraşul Christchurch şi cel puţin patru persoane au fost reţinute, potrivit RFE.

Comisarul de poliţie Mike Bush a sfătuit cetăţenii ca în această dimineaţă să rămână în locuinţele lor şi să nu viziteze moscheele din Noua Zeelandă, deoarece situaţia este încă în derulare.

Bush a mai declarat că au fost descoperite câteva dispozitive improvizate în diferite locuri şi că nu este clar dacă au fost implicate şi alte persoane în aceste atacuri.

Premierul neozeelandez Jacinda Arden a declarat că aproximativ 49 de persoane au fost ucise în incident şi cel puţin 20 au fost rănite, potrivit Digi24. Premierul a calificat atacurile ca fiind teroriste.

Anterior, mass media locală a precizat că au fost auzite focuri de armă în apropierea moscheei Masjid Al Noor, unii martori afirmând că un anumit număr de cadavre erau întinse pe jos în interiorul şi în apropierea clădirii. Câteva sute de persoane se aflau în moschee în timpul atacului.

Un martor a declarat că a văzut oameni fugind din moschee după ce un bărbat îmbrăcat în negru a intrat în clădire şi a deschis focul.

Un alt martor a afirmat că a văzut cum bărbatul înarmat a fugit de la faţa locului înainte ca forţele de ordine şi serviciile de urgenţă să sosească la locul faptei.

Oficiali ai oraşului au declarat că focuri de armă au fost raportate şi la moscheea Linwood Masjid, deşi detaliile privind acel atac nu au fost clare.

Potrivit rapoartelor media, poliţia neozeelandeză a reţinut patru suspecţi: trei bărbaţi şi o femeie. Aparent, unul dintre suspecţi ar fi transmis live, pe Internet, unul dintre atacuri. Potrivit Digi24, individul postase pe Facebook un mesaj împotriva musulmanilor. Apoi, cu o cameră prinsă de haine ar fi transmis momentul în care a intrat în lăcaşul de cult şi a deschis focul asupra celor aflaţi în clădire.