Zeci de mii mărşăluiesc în Glasgow pentru independenţa Scoţiei

Marş în Glasgow pentru independenţa Scoţiei, 4 mai 2019
Marş în Glasgow pentru independenţa Scoţiei, 4 mai 2019 (Getty Images)

Zecii de mii de persoane au ieşit sâmbătă pe străzile capitalei scoţiene Glasgow, fluturând steaguri naţionale. Evenimentul a fost organizat sub sloganul “Cu toţii sub un singur banner” (AUOB), potrivit Deutsche Welle.

Este primul protest de când premierul scoţian Nicola Sturgeon a afirmat luna trecută că va prezenta o nouă legislaţie pentru organizarea celui de-al doilea referendum pentru independenţa Scotiei până în mai 2021, data la care expiră mandatul actualului guvern din Holyrood.

Sâmbătă după amiază în Glasgow a fost o atmosferă de carnaval, cimpoaiele şi tobele intersectându-se cu scandări precum “Dorim independenţă acum”.

Potrivit organizatorilor, numărul de manifestanţi a fost de aproximativ 75.000.

O mulţime mai mică, de 35.000 de oameni, au participat anul trecut la un eveniment similar, potrivit poliţiei.

Campania Partidului Naţional Scoţian (SNP) al lui Sturgeon de dinaintea alegerilor europene din această lună se desfăşoară pe platforma “Stop Brexit” (Opriţi Brexitul). SNP este aşteptat să câştige trei sau patru din cele şase locuri ale Scotiei în Parlamentul European, iar laburiştii şi conservatorii scoţieni câte un loc fiecare.

Sturgeon a afirmat că Brexitul va avea un efect catastrofic asupra economiei Scotiei şi că alegătorii scoţieni ar trebui să aibă opţiunea de a a alege independenţa de Marea Britanie. În 2016, scoţienii au votat cu 62% în favoarea rămânerii ţării lor în Uniunea Europeană.

SNP ar putea obţine 40% dintre voturile scoţienilor pentru alegerile europene, Sturgeon declarând săptămâna trecută susţinătorilor săi la o conferinţă a partidului: “Scotia nu este pentru Brexit, Scotia este pentru Europa”.

Adresându-se la o conferinţă a conservatorilor scoţieni în Aberdeen, preşedinta partidului, Ruth Davidson, a declarat sâmbătă că se va opune oricărui referendum pentru independenţei Scotiei.