Euroscepticii se adună în Varşovia pentru a cere ieşirea Poloniei din UE

Opozanţi ai UE mărşăluiesc în Varşovia împotriva rămânerii Poloniei în blocul european, 1 mai 2019
Opozanţi ai UE mărşăluiesc în Varşovia împotriva rămânerii Poloniei în blocul european, 1 mai 2019 (Screenshot)

Cu ocazia celei de-a 15-a aniversări a aderării Poloniei la Uniunea Europeană, euroscepticii polonezi s-au adunat pe străzile Varşoviei pentru a protesta împotriva apartenenţei ţării la blocul european.

Mii de alegători anti-UE au mărşăluit miercuri prin centrul capitalei Poloniei pentru a cere premierului Mateusz Morawiecki să scoată ţara din bloc. Marşul de Ziua Muncii a avut loc în aceeaşi zi în care a fost comemorată cea de-a 15-a aniversare de când Polonia a devenit stat membru al UE în 2004, potrivit Express.co.uk. Imagini postate pe reţelele sociale au arătat manifestanţi fluturând steaguri poloneze şi afişând bannere pe care erau scrise mesaje anti-UE, în timp ce treceau pe lângă biroul reprezentanţei Comisiei Europene în Varşovia.

Unii dintre participanţii la protest fluturau steaguri UE în timp ce scandau lozinci precum “Suntem împotriva UE!”

De asemenea, tot miercuri, premierul Morawiecki a găzduit un summit de o zi cu liderii celor mai noi 13 membri ai blocului, după care a cerut Bruxelles-ului să acorde mai multă putere guvernelor naţionale.

Morawiecki a afirmat: “Acolo unde nu este nevoită, Uniunea Europeană ar trebui să permită statelor membre să îşi folosească propriile abilităţi”.

Marşul a avut loc la mai puţin de o lună după ce Comisia Europeană a lansat o nouă acţiune împotriva Varşoviei pentru controversatele reforme din sectorul judiciar.

Polonia, care este deja subiectul unei investigaţii disciplinare din partea celorlalte state membre UE, se confruntă cu noi acţiuni legale din cauza încercărilor partidului Lege şi Justiţie al lui Morawiecki de a oferi politicienilor puteri cuprinzătoare asupra sectorului judiciar.

Varşovia insistă că reformele au fost adoptate pentru a elimina corupţia din ţară, însă judecătorii le-au criticat şi ombudsmanul a avertizat cu privire la un efect negativ asupra dezbaterilor publice.

Anunţând noua mişcare, prim vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat: “O problemă într-un stat membru este o problemă pentru întreaga Uniune ca întreg. Din păcate, temerile privind statul de drept s-au înmulţit în cadrul Uniunii în ultimii ani. Încă există ezitare, trebuie să fiu sincer în această privinţă, în rândul statelor membre pentru a aborda problemele dureroase care există între ele”.

În cazul în care Polonia va organiza un referendum similar cu cel al Marii Britanii pentru Brexit, 88% dintre polonezi ar vota împotriva ieşirii din bloc, potrivit unui sondaj de opinie publicat în această lună de IBSP.

Totuşi, un alt referendum privind apartenenţa la UE va zgudui Bruxelles-ul şi, posibil, va declanşa voturi similare în alte state.

Sondaj realizat de Ibris a oferit partidului PiS un suport de 39% în alegerile europene, în timp ce Coaliţia Europeană (KE) se bucură de 36,5%.

Într-un interviu cu o serie de ziare est-europene, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exclus posibilitatea unui Polexit.

Întrebat dacă o victorie a partidului PiS în alegerile parlamentare din Polonia din luna noiembrie ar putea declanşa o nouă ieşire din UE, Juncker a susţinut: “Nu! Polonia a avut un trecut tragic. Polonia, alături de Ungaria, a fost cea care a declanşat schimbările democratice din Europa Centrală”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe