Brexitul amânat până în 31 octombrie. Juncker avertizează Londra că acordul de retragere nu va fi renegociat

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (Joe Klamar/AFP/Getty Images)

Termenul limită pentru Brexit a fost prelungit până în 31 octombrie după ce premierul britanic Theresa May a acceptat joi dimineaţă propunerea liderilor Uniunii Europene, potrivit Deutsche Welle.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a susţinut că prelungirea va permite Marii Britanii să “găsească cea mai bună soluţie”.

“În această noapte, Consiliul European a decis să acorde Marii Britanii o prelungire flexibilă pentru perioada prevăzută de Articolul 50 până în 31 octombrie. Acest lucru înseamnă încă şase luni pentru Marea Britanie”, a declarat Tusk la o conferinţă de presă desfăşurată în noaptea trecută după anunţarea deciziei.

May a promis că se va asigura că Marea Britanie va putea “ieşi cât mai curând posibil”. Ea a precizat că regretă sincer faptul că nu a fost capabilă să convingă Parlamentul britanic să adopte până acum un acord de retragere.

Premierul May a mai afirmat că ţara sa ar putea adopta un acord pentru Brexit în primele trei săptămâni ale lunii mai pentru a evita participarea la alegerile pentru Parlamentul European. “Această decizie ne permite să facem acest lucru”, a afirmat aceasta.

Tusk a declarat reporterilor că, în perioada celor şase luni, “acţiunile vor depinde în întregime de Marea Britanie”.

În cazul în care Londra ratifică actualul acord de retragere, prelungirea acordată va fi suspendată. Dar, Tusk a adăugat , de asemenea, că Marea Britanie poate folosi timpul pentru a “reconsidera întreaga strategie a Brexitului”.

Tusk a mai afirmat că prelungirea este la fel de flexibilă precum s-a aşteptat, deşi mai scurtă decât a sperat. Însă, în cele din urmă, el a avertizat Londra: “Vă rog, nu irosiţi această perioadă de timp”.

În plus, Tusk a recunoscut că noul termen limită de 31 octombrie ar putea fi prelungit şi mai mult.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că este mulţumit de prelungire şi rezultatul ei, însă a avertizat parlamentarii britanici că actualul acord de retragere nu va fi renegociat.

“Acordul de retragere trebuie să fie respectat în întregime”, a precizat Juncker, adăugând că punerea acestuia sub semnul întrebării ar înseamnă “periclitarea acordului privind backstop-ul” irlandez.

De asemenea, Juncker a confirmat că Marea Britanie va participa la alegerile parlamentare europene din luna mai. “S-ar putea ca acest lucru să fie ciudat, însă regulile sunt reguli şi trebuie să respectăm legea europeană”.

În timp ce membrii UE s-au întâlnit miercuri în Bruxelles pentru a decide soarta Brexitului, Tusk a insistat asupra unei prelungiri de până la un an, însă alţi lideri – inclusiv preşedintele francez Emmanuel Macron – s-au temut că o astfel de măsură ar putea duce la situaţia în care Londra s-ar putea implica în problemele UE cu câteva luni înainte să iasă din bloc.