Zeci de mii de slovaci cer demisia şefului poliţiei după uciderea jurnalistului Kuciak

Şeful poliţiei slovace, Tibor Gaspar (Getty Images)
Andrei Popescu
06.04.2018

Zeci de mii de manifestanţi slovaci au cerut, joi, demiterea şefului poliţiei după uciderea jurnalistului Jan Kuciak. Marşul de joi a fost cea mai mare demonstraţie de la protestele care l-au forţat pe premierul slovac să demisioneze luna trecută.

Străzile mai multor oraşe ale Slovaciei au fost inundate joi de zeci de mii de manifestanţi, care au cerut demisia şefului poliţiei naţionale, Tibor Gaspar, pentru modul în care a fost investigat cazul uciderii reporterului Jan Kuciak şi din cauza eşecului de a reduce corupţia galopantă a ţării.

Aproximativ 45.000 de persoane au participat la protestele de joi, 30.000 doar în capitala slovacă Bratislava. Acestea sunt cele mai mari demonstraţii de la protestele care l-au forţat pe premierul Robert Fico să demisioneze în luna martie.

Uciderea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, şi a prietenei lui în luna februarie a adus în lumina reflectoarelor nivelul ridicat al corupţiei în mediul afacerilor şi pe scena politică.

Poliţia consideră că, “cel mai probabil”, moartea reporterului a avut legătură cu investigaţiile desfăşurate de acesta asupra presupuselor legături între oameni de afaceri, politicieni slovaci de top şi mafia italiană.

Manifestanţii l-au criticat joi pe Gaspar pentru că nu a reuşit să suprime corupţia în timpul mandatului său ca şef al poliţiei şi au cerut adoptarea unei noi legi care să îl împiedice pe ministrul de Interne să numească un succesor.

În ciuda demisiei lui Fico de luna trecută, noul guvern slovac condus de Peter Pellegrini a păstrat câteva figuri politice din administraţia precedentă.

Preşedintele slovac de stânga, Andrej Kiska, un politician liberal aflat în dezacord cu guvernul populist de dreapta, a susţinut apelurile străzii pentru demisia lui Gaspar.

Kiska a declarat agenţiei slovace de ştiri TASR că demisia lui Gaspar este crucială pentru “reconstruirea încrederii populaţiei în poliţie”.

Investigaţiile lui Kuciak, care au fost publicate după moartea sa, au menţionat un acord între guvernul slovac şi cea mai mare firmă de securitate privată a ţării, al cărui proprietar este o rudă a lui Gaspar.

De asemenea, Kuciak a publicat o serie de articole care îl implică pe fostul ministru de Interne, Robert Kalinak, care l-a numit pe Gaspar în funcţie în 2012. Kalinak a demisionat la scurt timp după ce manifestanţii au început să iasă pe străzi.

Şeful poliţiei slovace a negat că ar fi comis vreo infracţiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor