Slovacia: Zeci de mii de manifestanţi cer alegeri anticipate

Protest masiv împotriva guvernului în Bratislava, Slovacia, 16 martie 2018.
Protest masiv împotriva guvernului în Bratislava, Slovacia, 16 martie 2018. (Joe Klamar/Getty Images)

Zeci de mii de slovaci au participat vineri la proteste anti-guvernamentale în Bratislava şi alte câteva oraşe ale ţării, cerând alegeri anticipate şi justiţie pentru jurnalistul asasinat Jan Kuciak. Demisia premierului Robert Fico a eşuat să calmeze criza politică care zguduie acum Slovacia

Jurnalistul în vârstă de 27 de ani şi logodnica sa au fost împuşcaţi mortal în locuinţa lor luna trecută. Kuciak lucra la o investigaţie privind corupţia de la nivel înalt şi presupusele legături ale mafiei italiane cu politicieni slovaci.

Asasinatele au reaprins o dezbatere privind corupţia şi libertatea presei în Slovacia, declanşând cele mai mari demonstraţii anti-guvernamentale de la prăbuşirea regimului comunist.

Fico demisionează

Înfruntând o presiune tot mai mare, premierul Robert Fico şi-a anunţat joi demisia şi a predat puterea adjunctului său Peter Pellegrini. Amândoi fac parte din partidul Smer.

Demisia, care va menţine la puterea coaliţia lui Fico şi va evita alegeri anticipate, a înfuriat mulţi slovaci care consideră că Fico va rămâne în continuare într-o poziţie din care poate lua decizii.

„Liderii coaliţiei se agaţă de putere cu orice preţ”, a declarat organizatoarea protestelor Karolina Farská unei mulţimi de aproximativ 50.000 de persoane în Bratislava. Acest lucru „dovedeşte că ei doresc să muşamalizeze toate cazurile de corupţie – cazuri despre care a scris Jan Kuciak”.

Protestele anti-guvernamentale de vineri s-au desfăşurat în aproximativ 35 de oraşe şi municipii din toată Slovacia, mulţi dintre participanţi înfruntând vremea ploioasă şi scandând mesaje precum „Alegeri anticipate!” sau „Ajunge cu Fico!”.

Pellegrini a declarat vineri că guvernul său „va calma situaţia din ţară”.

Poliţia slovacă susţine că moartea lui Kuciak a avut „cel mai probabil” legătură cu investigaţia acestuia privind presupusele legături dintre politicieni slovaci şi grupului italian de crimă organizată ‘Ndrangheta. Deşi au fost interogaţi zeci de suspecţi, nimeni nu a fost acuzat pentru asasinarea jurnalistului şi a logodnicei sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe