Zeci de mii de greci ies în stradă

Zeci de mii de persoane s-au alăturat duminică marşurilor paşnice, care s-au desfăşurat în două mari oraşe ale Greciei, în scopul de a comemora 40 de ani de la revolta sângeroasă a studenţilor împotriva dictaturii din acea vreme, scrie duminică CTV News.
Un marş de comomorare a revoltei studenţilor din 1973, Atena, la 17 noiembrie 2013. (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
18.11.2013

Zeci de mii de persoane s-au alăturat duminică marşurilor paşnice, care s-au desfăşurat în două mari oraşe ale Greciei, în scopul de a comemora 40 de ani de la revolta sângeroasă a studenţilor împotriva dictaturii din acea vreme, scrie duminică CTV News.

Marşurile anterioare au fost marcate de revolte şi lupte între anarhişti şi poliţişti, dar comemorarea din acest an s-a încheiat fără incidente, în parte datorită prezenţei masive a poliţiei. În Atena, 9.000 de poliţişti au fost trimişi la datorie, iar 99 de persoane au fost reţinute provizoriu înainte de începerea marşurilor.

Conform estimărilor poliţiei, care sunt în general conservatoare, aproximativ 10.000 de persoane, în mare majoritate de stânga, anarhişti şi susţinători ai federaţiilor, s-au alăturat unui marş în Atena şi un număr similar de susţinători ai Partidului Comunist au mărşăluit separat. În oraşul nordic Salonic, aproximativ 13.000 de persoane au participat la comemorare.

Marşurile din capitală s-au încheiat în faţa Ambasadei SUA, la circa 3,5 km de la Universitatea Tehnică Naţională din Atena, cunoscută ca Politehnica, centrul revoltei din 1973. Cei mai mulţi greci încă dau vina pe SUA pentru susţinerea regimului militar 1967-1974.

Revolta a fost zdrobită când un tanc a trecut prin porţile universităţii în primele ore ale zilei de 17 noiembrie 1973. Numărul morţilor este încă disputat. La acea vreme regimul a anunţat doar 15 morţi.

Raportul emis de un procuror anul următor, după revenirea la un guvern civil, a estimat că este vorba despre 34 de decese, dar a menţionat doar 18 nume. Peste 1.100 de persoane au fost rănite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor