Roşia Montană: A 12-a duminică de proteste. Jandarmii au legitimat manifestanţii

Proteste împotriva proiectului Roşia Montana în Bucureşti, 20 octombrie 2013
Proteste împotriva proiectului Roşia Montana în Bucureşti, 20 octombrie 2013 (Epoch Times)

În Bucureşti, manifestaţiile împotriva exploatării minereurilor de la Roşia Montană au continuat în a 12-a duminică. Jandarmii au legitimat protestatarii care au participat la marşul neautorizat din centrul Capitalei. Un manifestant a fost dus la o secţie de poliţie deoarece a refuzat să prezinte actul de identitate.

Jandarmii au verificat actele de identitate ale tuturor persoanelor pe care i-au oprit în zona Bulevardului Regina Elisabeta, după ce au participat la un marş de protest în centrul Capitalei şi au blocat traficul pe mai multe străzi, scandând lozinci contra exploatării miniere de la Roşia Montană şi a explorării gazelor de şist, potrivit Mediafax.

După ce au fost controlate actele de identitate, protestatarii au fost lăsaţi să plece, numai unul dintre ei fiind dus de către jandarmi la o secţie de poliţie, deoarece a refuzat să prezinte actul de identitate.

Totodată, pe Bulevardul Regina Elisabeta au trecut trei tineri care purtau un banner pe care scria "Asociaţia viitorilor deţinuţi politici", fiind şi aceştia legitimaţi de jandarmi.

Protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană a început la ora 17.00 la Universitate, unde s-au adunat cca. 200 de manifestanţi.

Aceştia au afişat bannere pe care era scris "Inima de la Pungeşti bate şi la Bucureşti", "Stop gazelor de şist. Fracturarea hidraulică nu se mai vindecă", "Băse, Ponta şi ai lor să se ascundă sub covor", "Până aici!", "Fracturarea are ca finalitate criza globală a apei", "Cianura şi cu şistu, cadouri de la prim-ministru", "Naiba să vă ia de hoţi, căci ne-am săturat de toţi" şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Uniţi, salvăm toată România".

În zona de protest de la Universitate a fost amenajat, ca şi săptămâna trecută, "Punctul cultural", unde manifestanţii au prezentat fotografii realizate la Roşia Montană, cărţi, broşuri şi albume cu obiective din zonă.

După cca. două ore de protest la Universitate, în jurul orei 19.15, protestatarii au pornit în marş spre Palatul Parlamentului.

Jandarmii au făcut cordon la intersecţia bulevardelor Naţiunile Unite şi Libertăţii pe carosabil pentru a nu-i lăsa pe protestatari să se îndrepte spre Piaţa Constituţiei. Însă protestatarii au ocolit jandarmii şi au continuat să meargă pe trotuare spre Piaţa Constituţiei, blocând Bulevardul Libertăţii şi Bd.Unirii.

După ce au protestat la Unirii cca. 15 minute blocând circulaţia atât spre Bd I.C. Brătianu, cât şi spre Bd Corneliu Coposu şi Splaiul Independenţei, manifestanţii au continuat marşul pe străzile din Centrul Istoric, apoi pe Calea Victoriei ieşind în final în zona Parcului Cişmigiu, unde au blocat pentru scurt timp circulaţia, pe ambele sensuri.

Jandarmii au oprit marşul pe Bulevardul Regina Elisabeta, după aproximativ o oră şi jumătate, le-au spus protestatarilor că participă la o adunare publică nedeclarată, că au încălcat în mod repetat normele legale şi le-au cerut să pregătească actele de identitate pentru a se legitima.

Protestatarii le-au zis jandarmilor că au fost opriţi abuziv, că le sunt încălcate drepturile şi au scandat "Jandarmeria apără hoţia" şi "Libertate".

După ce jandarmii le-au înregistrat datele de identitate, protestatarii au plecat, anunţând că începând de luni vor manifesta în fiecare zi în Piaţa Constituţiei.

De la data de 1 septembrie au loc proteste în Capitală şi în numeroase oraşe din ţară, dar şi peste hotare împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Protestele au început după aprobarea de către Guvern, pe 27 august, a proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, proiectul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Manifestanţii cer interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, precum şi interzicerea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist.

Comisia parlamentară specială a respins, luni, proiectul elaborat de Guvern pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.