Yang Yanzhao, un nobil general care păzea frontiera de nord

Yang Yanzhao, un distins general, aflat în paza frontierei de nord
Yang Yanzhao, un distins general, aflat în paza frontierei de nord (Jane Ku / Epoch Times)

Yang Yanzhao (958-1014 d.Hr.) a fost un binecunoscut general al dinastiei Song de nord, care a stat de pază la graniţa de nord a dinastiei Song mai mult de cincisprezece ani, învingând mulţi invadatori din Khitan.

Când tatăl său, general militar, a observat interesul lui extraordinar pentru jocurile militare, a fost foarte mulţumit, luându-l cu el în campaniile militare reale. Când Yanzhao a crescut, a servit ca vârf de lance pentru armata tatălui său. Istoria spune că într-o luptă, braţul lui Yang a fost străpuns de săgeata unui inamic, însă asta nu l-a făcut să se retragă, ci l-a îndârjit să lupte chiar mai viguros. El a câştigat numeroase bătălii în serviciile militare de la începutul carierei sale. Mulţi ani mai târziu, după ce tatăl său a fost răpus într-o bătălie împotriva statului Khitan, Yanzhao a primit un post militar mai înalt şi a continuat campania.

Fiind un războinic curajos, Yanzhao era considerat de către trupele sale drept un general nobil. La fel ca tatăl său, evita luxul, trăind o viaţă simplă în armată. Era disciplinat, fiind foarte strict cu ofiţerii săi din armată, pe care însă îi şi aprecia foarte mult. În mediile aspre, îndura aceleaşi greutăţi împreună cu trupele sale, aflându-se mereu în primele rânduri în timpul luptelor şi oferind recompense subalternilor săi aproape după fiecare victorie. Nu lua nimic pentru el însuşi înaintea împăratului şi se asigura mereu că subordonaţii săi primesc premiile pe care le merită. Astfel, el era foarte respectat de trupele sale şi chiar de duşmanii săi.

Odată, la începutul unei ierni, micul oraş pe care îl păzea împreună cu o trupă mică a fost asediat, şi se afla sub un atac puternic, pe toate fronturile, din partea armatei Khitan-ului. Yanzhao a rămas calm, chemând toţi bărbaţii tineri să se alăture luptei pentru apărare. Toată lumea era conştientă că nu le-a mai rămas mult până să fie învinşi. Într-o noapte Yanzhao a observat că temperatura a scăzut brusc, foarte mult, şi a ordonat ca toată lumea să toarne apă de-a lungul zidului oraşului toată noaptea. Apa a îngheţat foarte repede datorită vremii reci. În dimineaţa următoare, armata Khitan-ului a rămas uimită de “zidul de gheaţă” gros apărut peste noapte. Acum peretele devenise extrem de alunecos, neputând fi urcat pentru atac, iar blocurile de gheaţă, putând fi şi ele folosite ca pietre de apărare. Vremea rece a durat ceva timp, armata Khitan-ului fiind nevoită, în cele din urmă, sa se retragă.

Yanzhao a mai rămas în memorie şi datorită “armatei sale de tauri”. El a ordonat să fie procuraţi un număr mare de tauri, având şi numeroase sperietori de ciori îmbrăcate în uniforma armatei statului Khitan. Taurii au fost dresaţi să creadă că furajele lor zilnice se aflau în interiorul sperietorilor de ciori, trebuind să-şi folosească coarnele pentru a desface acele sperietori. Înainte de o mare bătălie cu statul Khitan, Yanzhao a înfometat taurii câteva zile. Când lupta a început, el a eliberat taurii, aceştia fiind conduşi spre elita armatei Khitan-ului. Armata statului Khitan a suferit pierderi enorme, şi Yanzhao şi-a asigurat o victorie răsunătoare.

Yang Yanzhao a păzit la frontiera de nord timp de cincisprezece ani, reducând în mod semnificativ problemele care ar fi putut apărea din partea statului Khitan.

În 1014, la vârsta de 57 de ani, Yanzhao a murit la postul său, iar împăratul, devastat de durere, a ordonat trimişilor să-i escorteze sicriul până în oraşul său natal. Poporul pe care l-a protejat de invazia şi hărţuirea armatei statului Khitan a fost profund mişcat, la înmormântarea participând o mare de oameni. Chiar şi statul Khitan, duşmanul său de-o viaţă, a deplâns incidentul, din respect, considerâdu-l o reîncarnarea Stelei Nordului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură