Împăratul Taizu, un lider militar şi conducător omenos

Împăratul Taizu al statului Song, un lider militar şi conducător umanitar
Împăratul Taizu al statului Song, un lider militar şi conducător umanitar (SM Yang)

Zhao Kuangyin (927-976), cunoscut şi ca împăratul Taizu, a fondat dinastia Song. Fiind un lider militar, care a reunificat China din mai multe regate mici, era privit ca un conducător omenos, dând oamenilor o mai mare libertate de exprimare şi îmbunătăţind sistemul de selectare a celor înzestraţi şi talentaţi pentru guvern.

În tot procesul său de guvernare, împăratul Taizu a fost pe deplin conştient că “soarta unei naţiuni este decisă de poporul ei.” El a decupat motto-ul “să-mi stăpânesc propria dorinţă şi să mă îngrijesc mai mult de poporul meu” şi l-a pus pe fereastra dormitorului său pentru a şi-l reaminti şi a-l urma.

Din înregistrările istorice se arată ca după ce a urcat pe tron, împăratul Taizu a dus un mod de viaţă modest. El şi-a păstrat un fotoliu obişnuit, iar dormitorul său era, la fel, foarte simplu decorat, cu draperii împodobite cu stofă ţesută din trestie, care erau nu cu mult mai diferite de cele ale unei familii obişnuite, cu excepţia unui meşteşug mai bun. El şi-a păstrat şi a continuat să poarte hainele sale vechi, aşteptându-se ca rudele sale să ducă o viaţă asemănătoare. O dată şi-a întrebat împărăteasa: “Cum te poţi aştepta să fii sprijinită de către oameni, dacă le iei averea pentru satisfacere personală?” Când şi-a văzut fiica îmbrăcată într-o rochie somptuoasă cu broderie scumpă, a certat-o: “Tu trebuie să fii recunoscătoare cerului pentru că te-ai născut într-o familie bogată şi să nu-ţi pierzi binecuvântarea prin extravaganţă, lucru care poate aduce karma rea asupra ta!”

Împăratul Taizu a fost un conducător binevoitor şi generos cu poporul său. În timpul domniei sale au avut loc câteva dezastre naturale, iar el a venit mereu cu măsuri de salvare, scutire de impozite, precum şi punerea la dispoziţie a adăposturilor. El le-a cerut oficialilor locali să-i ajute pe cei afectaţi şi să se ocupe de consecinţele dezastrelor cu mare grijă.

Împăratul Taizu a fost cunoscut şi ca “cel mai strict împărat” pentru asprimea faţă de oficialii corupţi din istoria Chinei. De-a lungul domniei sale, care a durat 16 ani, el a ordonat executarea a 28 de oficiali corupţi şi a eliminat orice oficial găsit vinovat de corupţie de la amnistia naţională.

Împăratul Taizu a implementat, de asemenea, un sistem mai bun de selectare a celor înzestraţi şi talentaţi. El a reînviat aşa numita examinare de la curte în 973 d.Hr., un examen de selectare prezidat de împăratul însuşi la curtea palatului. Examinarea anterioară la curte a avut loc cu 300 de ani în urmă, în perioada dinastiei Tang.

Să-mi stăpânesc propria dorinţă şi să mă îngrijesc mai mult de poporul meu

Odată un examinator a manipulat lista punctajelor de admitere după ce a luat mită. De teama protestului celor examinaţi, el i-a prezentat lista împăratului Taizu înainte de anunţul oficial, în speranţa de a folosi aprobarea împăratului pentru a-şi justifica alegerea.

Împăratul de Song, Taizu, a reacţionat cu furie: “Te-am numit examinator pentru a fi responsabil de admitere. Cu ce scop îmi ceri aprobarea, când eu nici nu m-am uitat peste lucrările lor? Dacă aud vreo plângere după anunţul oficial, te voi trage la răspundere!” Examinatorul a fost atât de speriat, încât a corectat lista punctajelor.

Conform datelor istorice, când unii examinaţi descopereau că examinatorii erau implicaţi în afaceri cu mită, ei făceau apel la împărat, acesta stabilind singur documentele de examen, fiind dispus să o reexamineze. Ulterior, el a insistat asupra organizării unui al doilea tur de examen numit, de asemenea, examenul de la curte, în persoană, sistematizând examenul de la curte. Acei care au excelat în examinarea de la curte au fost numiţi “studenţii împăratului”, în timp ce examinarea de la curte a fost privită ca o continuă îmbunătăţire a sistemului de selectare a celor talentaţi.

Sub domnia lui, China a cunoscut o perioadă de glorie, fiind distinsă în artă, filosofie, literatură şi realizări economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură