Wolfgang Schaeuble: “Dacă imigranţilor musulmani nu le place Europa, să plece în altă parte”

În comentariile făcute joi la Berlin, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat, în legătură cu alegerile prezidenţiale franceze şi cu posibilitatea ca Marine Le Pen să iasă învingătoare, că UE are nevoie de Franţa.
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble
Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble (GREGOR FISCHER/AFP/Getty Images)

Prin remarcile sale, ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble a reuşit să nemulţumească, joi, trei grupuri diferite de oameni.

În primul rând, într-o declaraţie care ar putea înfuria mai multe milioane de imigranţi din Germania, Schaeuble a declarat că musulmanii care ajung în Europa ar trebui să înţeleagă că există locuri mai bune unde să trăiască, dacă nu doresc să accepte modul de viaţă european.

Acestor imigranţi care nu acceptă modul de viaţă al Europei ar trebui să li se spună “aţi luat o decizie greşită”, a declarat Schaeuble în timpul unei discuţii în Berlin. “Există locuri mai bune în lume unde se trăieşte sub legea Islamică decât în Europa”, a adăugat el.

Apoi, luând în vizor aproximativ 7 milioane de greci, diplomatul german a declarat că, în cazul în care ţările UE doresc să păstreze moneda euro, atunci ele trebuie să pună în aplicare cadrul de responsabilitate comună asupra monedei euro.

În cele din urmă, atacând o mare parte a populaţiei franceze, ministrul german de Finanţe a declarat că Berlinul are nevoie de o Franţă puternică şi pro-Europa pentru a ţine proiectul european unit. Franţa are mai puţin de 2 săptămâni până la prima rundă a alegerilor prezidenţiale.

Comentariile lui Schaeuble au confirmat din nou repulsia guvernului german faţă de candidata prezidenţială Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional de extremă dreapta, care doreşte să abandoneze moneda euro, şi care, potrivit unor sondaje, ar ajunge în runda a doua a alegerilor. Un succes al lui Le Pen şi o redenominalizare a francului francez ar conduce la un dezastru pentru moneda euro şi ar avea ca rezultat revenirea la marca germană, punându-se capăt avantajelor valutei ieftine pe care le obţine Germania prin participarea în proiectul monedei unice europene.

“Avem nevoie de o Franţă puternică... avem nevoie de o Franţă pro-europeană”, a declarat ministrul german în Berlin, citat de Reuters. “Avem nevoie ca Franţa să ţină Europa unită”.

“Sper ca Le Pen să nu devină preşedinte al Franţei”, a adăugat el, aparent nemulţumit de procesul democratic din Franţa.

Dar nu este vorba doar de Le Pen, în condiţiile în care Schaeuble a atacat şi extrema stângă: “Le Pen, Melanchon în a doua rundă ar fi un coşmar”.

Schaeuble a declarat marţi că, potrivit sondajelor, candidatul prezidenţial francez Emmanuel Macron este posibil să ajungă în runda a doua şi va câştiga alegerile, adăugând că probabil ar vota pentru fostul bancher de la Rothschild.

Francezii se prezintă la secţiile de votare în prima rundă a alegerilor în 23 aprilie, primii doi câştigători urmând să se dueleze în runda a doua, în 7 mai. Miercuri, un sondaj Ifop-Fiducial a arătat că Le Pen conduce la limită în prima rundă, dar va pierde probabil în runda a doua în faţa lui Macron, care este de centru.

Reiterând nevoia Berlinului ca Franţa să joace un rol deplin în Uniunea Europeană, care a fost zguduită de decizia luată de alegătorii britanici în iunie 2016 de a părăsi blocul, Schaeuble a adăugat: “Germania nu poate conduce Europa singură”.

“Acest lucru nu va funcţiona, este clar. Avem nevoie de Franţa cel puţin la fel de mult cât are nevoie Franţa de noi”. Germania a avut responsabilitatea de a conduce în Europa datorită “poziţiei sale geostrategice”, a precizat Schaeuble, adăugând însă că “unii oameni aşteaptă prea mult de la noi… Din punct de vedere politic, noi nu suntem la fel de puternici precum Franţa”.