Avramopoulos: Peste 16.000 de imigranţi s-au mutat din Grecia şi Italia în alte state UE

Peste 16.000 de imigranţi au fost relocalizaţi din Grecia şi Italia în alte state UE într-o perioadă de doi ani – un nou record pentru superstatul care se confruntă cu mari probleme, a susţinut un comisar UE.
Dimitris Avramopoulos, fost comisar UE pentru probleme legate de migraţie.
Dimitris Avramopoulos, fost comisar UE pentru probleme legate de migraţie. (Captură Foto)

Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru imigraţie, a declarat că, deşi unele naţiuni nu acceptă cotele, un număr uluitor de imigranţi a fost scos din anumite state europene sudice.

Avramopoulos a precizat: “Am relocalizat deja, în total, peste 16.000 până acum, dintre care peste 2.400 în ultima perioadă de raportare.

“Astfel, statele membre, deşi nu toate au participat, au stabilit un nou record în ceea ce priveşte relocalizarea imigranţilor”.

Comisarul UE a adăugat că Grecia şi Italia găzduiesc deja 14.000 şi, respectiv, 3.500 de imigranţi.

Totuşi, Avramopoulos a declarat că este important să se respecte termenul limită din septembrie - aşa cum s-a stabilit în 2015 - privind relocalizarea a 160.000 de imigranţi pe cuprinsul UE într-un interval de doi ani.

Avramopoulos a adăugat că peste 13.000 de refugiaţi au fost relocalizaţi din Grecia şi Italia în alte state UE în luna martie.

De la începutul acestui an, aproximativ 32.000 de imigranţi au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, a declarat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Ungaria este una dintre naţiunile UE care a refuzat să îşi accepte cota de refugiaţi decisă de blocul european.

Premierul ungar Viktor Orban a construit garduri şi a întărit măsurile de securitate la frontierele ţării, sfidând astfel Bruxelles-ul.

Austria a cerut să se retragă din planul UE privind cotele după ce a acceptat aproximativ 90.000 de imigranţi în 2015. În acest sens, cancelarul austriac Christian Kern a trimis o scrisoare Comisiei Europene luna trecută, cerând ca ţara să fie scoasă din schema relocalizării.

În replică, Jean-Claude Juncker i-a răspuns: “Mă aştept ca Austria să îşi îndeplinească angajamentele legale şi să înceapă procesul relocalizării [de imigranţi] din Italia şi Grecia”, adăugând că doreşte să “asiste autorităţile austriece să îşi îndeplinească obligaţiile treptat”.