Wilfried Martens: Maghiarii trebuie să fie uniţi în spatele UDMR

Preşedintele PPE, Wilfried Martens. (JEAN-PAUL PELISSIER / AFP / Getty Images)
Ioana Statescu
18.10.2012

Preşedintele Partidului Popular European,(PPE) Wilfried Martens, a îndemnat comunitatea maghiară să fie unită şi să sprijine formaţiunea UDMR la alegerile parlamentare din 9 decembrie, altfel ungurii vor fi în pericol de a nu fi reprezentaţi.

"UDMR a fost întotdeauna un membru foarte activ al Partidului Popular European. Formaţiunea a fost angajată faţă de proiectele europene şi a sprijinit valorile europene, pe care noi le apărăm în PPE. Aceste valori sunt esenţiale într-un stat democratic şi într-o Uniune Europeană democrată, în baza supremaţiei legilor, a respectării libertăţilor fundamentale, elaborate după cel de-al doilea război mondial", a declarat Wilfried Martens.

În plus, preşedintele PPE a afirmat că fragmentarea ar putea avea consecinţe negative asupra reprezentării maghiarilor în cadrul instituţiilor democratice din România şi a accentuat importanţa rolului pe care UDMR l-a jucat în conducerea României, în perioada "extrem de dificilă" în care a fost la conducere cu Partidul Democrat-Liberal.

“Comunitatea maghiarilor din România este, în convingerea mea, cel mai bine servită dacă este unită în spatele unei singure formaţiuni. Sunt convins că fragmentarea poate submina serios reprezentarea maghiarilor în instituţiile democratice din România. Şi cred că maghiarii trebuie să fie uniţi şi nicidecum divizaţi. Sper sincer că comunitatea maghiarilor se va alinia cu UDMR la alegerile ce urmează. Am deplină încredere în Kelemen Hunor şi în partidul pe care îl conduce”, a precizat Martens, în prezenţa liderului UDMR Kelemen Hunor.

De asemenea, făcând trimitere la solicitarea Partidul Popular Maghiar din Transilvania de a fi primit în PPE, Martens a menţionat că formaţiunea politică pe care o conduce nu este deschisă să accepte cu uşurinţă noi membrii, fără îndeplinirea anumitor criterii stricte.

"Îmi menţin poziţia că maghiarii trebuie să fie uniţi în spatele UDMR. Trebuie să se implementeze legile partidului nostru. Deci dacă partidul doreşte să devină membru observator trebuie să implementeze aceste reguli, dar noi avem un sistem foarte strict de adeziune, deci nu poţi deveni membru al PPE peste noapte sau peste o săptămână. Noi cerem respectarea regulilor noastre, dar procedura este grea şi lungă, foarte multe criterii de care trebuie să se ţină cont pentru că cineva să devină un partid membru al PPE, reguli care trebuie implementate", a conchis preşedintele PPE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor