WikiLeaks numeşte un nou redactor şef. Assange încă blocat în ambasada Ecuadorului

Julian Assange l-a numit pe Kristinn Hrafnsson în funcţia de redactor şef al WikiLeaks. Assange rămâne în ambasada ecudoriană din Londra unde, în ultimele şase luni, a putut comunica doar cu avocaţii săi.
(Captură Foto)

WikiLeaks a anunţat miercuri că jurnalistul de investigaţie islandez Kristinn Hrafnsson va prelua funcţia de redactor şef al website-ului de la fondatorul acestuia, Julian Assange.

Assange va continua să fie directorul WikiLeaks, o organizaţie non-profit care publică documente secrete furnizate de surse anonime, potrivit Deutsche Welle.

WikiLeaks a afirmat că noul redactor şef a fost numit din cauza “circumstanţelor extraordinare” ale lui Assange, care continuă să rămână blocat în ambasada Ecuadorului din Londra. De asemenea, în ultimele şase luni Assange nu a putut contacta pe nimeni altcineva în afară de avocaţii săi.

Hrafnsson a fost purtător de cuvânt al WikiLeaks în perioada 2010-2016 şi de atunci a monitorizat anumite proiecte legale pentru website, a precizat organizaţia.

“Condamn tratamentul aplicat asupra lui Julian Assange, care duce la noul meu rol”, a afirmat Hrafnsson într-o declaraţie. “Dar accept responsabilitatea pentru a asigura continuarea importantei activităţi pe baza idealurilor WikiLeaks”.

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno a precizat miercuri că Ecuadorul şi Marea Britanie lucrează la o soluţie legală pentru ca lui Assange să i se permită să plece din ambasadă.

Moreno a declarat pentru Associated Press că avocaţii lui Assange cunosc faptul că se fac negocieri, însă a refuzat să furnizeze alte informaţii din cauza sensibilităţii cazului.

Ecuadorul i-a acordat lui Assange azil în august 2012, când acesta a căutat refugiu în ambasadă pentru a evita extrădarea în Suedia din cauza unor acuzaţii privind atac sexual şi viol, acuzaţii pe care el le-a negat cu tărie şi a căror investigare preliminară a fost închisă anul trecut de procurorii suedezi.

Assange a afirmat că Suedia îl va extrăda în cele din urmă în SUA pentru a fi judecat pentru publicarea de către WikiLeaks a numeroase documente militare şi diplomatice secrete.

Deşi Suedia a renunţat la cazul împotriva lui Assange, acesta ar putea fi totuşi arestat de autorităţile britanice pentru încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune pentru a se refugia în ambasadă.

La începutul acestui an, Ecuadorul a susţinut că i-a acordat lui Assange cetăţeni ecuadoriană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe