WikiLeaks numeşte un nou redactor şef. Assange încă blocat în ambasada Ecuadorului

Julian Assange l-a numit pe Kristinn Hrafnsson în funcţia de redactor şef al WikiLeaks. Assange rămâne în ambasada ecudoriană din Londra unde, în ultimele şase luni, a putut comunica doar cu avocaţii săi.
(Captură Foto)

WikiLeaks a anunţat miercuri că jurnalistul de investigaţie islandez Kristinn Hrafnsson va prelua funcţia de redactor şef al website-ului de la fondatorul acestuia, Julian Assange.

Assange va continua să fie directorul WikiLeaks, o organizaţie non-profit care publică documente secrete furnizate de surse anonime, potrivit Deutsche Welle.

WikiLeaks a afirmat că noul redactor şef a fost numit din cauza “circumstanţelor extraordinare” ale lui Assange, care continuă să rămână blocat în ambasada Ecuadorului din Londra. De asemenea, în ultimele şase luni Assange nu a putut contacta pe nimeni altcineva în afară de avocaţii săi.

Hrafnsson a fost purtător de cuvânt al WikiLeaks în perioada 2010-2016 şi de atunci a monitorizat anumite proiecte legale pentru website, a precizat organizaţia.

“Condamn tratamentul aplicat asupra lui Julian Assange, care duce la noul meu rol”, a afirmat Hrafnsson într-o declaraţie. “Dar accept responsabilitatea pentru a asigura continuarea importantei activităţi pe baza idealurilor WikiLeaks”.

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno a precizat miercuri că Ecuadorul şi Marea Britanie lucrează la o soluţie legală pentru ca lui Assange să i se permită să plece din ambasadă.

Moreno a declarat pentru Associated Press că avocaţii lui Assange cunosc faptul că se fac negocieri, însă a refuzat să furnizeze alte informaţii din cauza sensibilităţii cazului.

Ecuadorul i-a acordat lui Assange azil în august 2012, când acesta a căutat refugiu în ambasadă pentru a evita extrădarea în Suedia din cauza unor acuzaţii privind atac sexual şi viol, acuzaţii pe care el le-a negat cu tărie şi a căror investigare preliminară a fost închisă anul trecut de procurorii suedezi.

Assange a afirmat că Suedia îl va extrăda în cele din urmă în SUA pentru a fi judecat pentru publicarea de către WikiLeaks a numeroase documente militare şi diplomatice secrete.

Deşi Suedia a renunţat la cazul împotriva lui Assange, acesta ar putea fi totuşi arestat de autorităţile britanice pentru încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune pentru a se refugia în ambasadă.

La începutul acestui an, Ecuadorul a susţinut că i-a acordat lui Assange cetăţeni ecuadoriană.