Assange nu are voie să primească vizitatori şi apeluri telefonice în ambasada Ecuadorului

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks.
Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)

Ecuadorul i-a interzis fondatorului Wikileaks, Julian Assange, să primească vizitatori sau apeluri telefonice în ambasada sa din capitala britanică.

Contul de Twitter al Wikileaks a scris că ambasada ecuadoriană din Londra îi refuză lui Assange majoritatea formelor de contact cu lumea exterioară, conform Express.co.uk.

Assange locuieşte în ambasadă din iunie 2012 în încercarea de a evita extrădarea în Suedia pentru a fi interogat în legătură cu presupuse crime sexuale, pe care el le-a negat mereu.

Suedia a renunţat la cazul său, care a dus la refugierea lui Assange în ambasada ecuadoriană, însă fondatorul Wikileaks ar putea fi arestat de poliţia britanică pentru încălcarea condiţiilor privind eliberarea pe cauţiune. De asemenea, Assange se teme că va fi extrădat în SUA, unde este căutat pentru activităţile site-ului său, care a publicat numeroase documente militare şi diplomatice secrete importante.

Assange este supus unei izolări tot mai mari în interiorul ambasadei ecuadoriene, oficialii anunţând în luna martie că fondatorul Wikileaks nu mai are acces la Internet.

Guvernul ecuadorian a afirmat că a luat această decizie ca răspuns la recentele comentarii făcute de Assange pe reţelele de socializare, în care a criticat modul în care a gestionat Londra cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul britanic Salisbury şi în care a discutat despre disputa Spaniei cu regiunea sa separatistă Catalonia.

La acea vreme, guvernul ecuadorian a declarat că Assange a încălcat un angajament scris de a nu publica mesaje care ar putea interfera cu relaţiile naţiunii sud-americane cu alte ţări.

Ministrul ecuadorian de Externe, Maria Fernanda Espinosa, a declarat miercuri: „El încă nu are acces la Internet şi alte forme de comunicare. Există un dialog, există o voinţă şi un interes în vederea soluţionării acestei probleme”.

În luna ianuarie, Londra a refuzat să îi ofere lui Assange un statut diplomatic pe baza căruia ar fi putut obţine imunitate legală, având astfel posibilitatea să plece din ambasadă şi din Marea Britanie fără să fie arestat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe