Preşedintele Ecuadorului ordonă anularea măsurilor de securitate suplimentare la ambasada din Londra

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno
Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno (Rodrigo Buendia/AFP/Getty Images)

Preşedintele ecuadorian, Lenin Moreno, a cerut joi noaptea înlăturarea măsurilor de securitate suplimentare la ambasada ţării din Londra, unde s-a refugiat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a susţinut pe Facebook secretariatul naţional pentru comunicaţii al Ecuadorului.

Securitatea la misiunea diplomatică din Londra va fi similară cu a celorlalte misiuni diplomatice ecuadoriene din lume, se specifică în declaraţie.

Assange s-a refugiat în ambasada ecuadoriană din Londra în 2012 din cauza unor acuzaţii de agresiuni sexuale formulate împotriva sa care, ulterior, au fost anulate.

Totuşi, Assange se teme că ar putea fi extrădat în SUA, unde este căutat pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unui număr mare de informaţii divulgate de soldatul american Bradley Manning, care a expus crime de război comise de forţele americane în Irak şi Afganistan. De asemenea, WikiLeaks a publicat mii de cablograme diplomatice secrete americane.

Publicaţia britanică The Guardian a susţinut recent că guvernul ecuadorian a cheltuit cel puţin 5 milioane de dolari pentru o operaţiune secretă de spionare a lui Assange, numită “Operation Guest” şi a folosit agenţi sub acoperire care să îl monitorizeze pe acesta.

Anterior, guvernul ecuadorian a blocat contactul telefonic şi online al lui Assange cu lumea exterioară şi le-a interzis prietenilor şi susţinătorilor să îl viziteze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe