Washington Post: liderul astronomilor de la Harvard susţine că o navă extraterestră zboară pe lângă Jupiter

O descriere artistică a obiectului misterios Oumuamua.
O descriere artistică a obiectului misterios Oumuamua. (Captură Imagine)

Washington Post, publicaţia americană cea mai conectată cu serviciile de intelligence, a şocat ieri, 4 februarie, publicând un articol despre Avi Loeb, astronom şef la Harvard, care susţine că o super navă extraterestră s-ar afla în sistemul nostru solar, zburând pe lângă Jupiter.

Loeb nu este un nume care poate fi uşor repudiat. Activitatea sa de peste 30 de ani ca profesor în şcolile de renume ale SUA - aşa numitele Ivy League - precum şi sutele de lucrări referitoare la găuri negre şi procesele de formare a galaxiilor îl recomandă drept unul dintre cei mai preţuiţi astrofizicieni ai momentului.

Controversa în care este prins Loeb are de a face cu primul obiect interstelar cunoscut - celebrul obiect denumit Oumuamua.

Când astronomii din Hawaii au dat peste Oumuamua - cuvântul hawaian pentru "iscoadă" - care si-a făcut apariţia în vizorul umanităţii în 2017, stârnind controverse datorită formei sale neverosimil de alungite, toată lumea a încercat să explice cum a ajuns în sistemul nostru solar.

Loeb a opinat că "una dintre posibilităţi este ca Oumuamua să fie o rămăşiţă cosmică dintr-un echipament tehnologic avansat", iar afirmaţia sa a pus pe jar teoriile despre civilizaţiile extraterestre.

Opiniile lui Loeb i-au atras critici din partea colegilor. Conform Washington Post, astrofizicianul Katie Mack de la North Carolina State University a sugerat că Loeb procedează asemeni multor astronomi - propunând o teorie în care de fapt nu crede nici el, pentru a o supune dezbaterii colegilor săi.

Cu toate acestea Loeb, asemenea altor astrofizicieni, consideră că Oumuamua se mişcă prea rapid pentru o piatră interstelară şi sunt consternaţi că se depărtează de Soare de parcă ceva o împinge din urmă. Loeb argumentează că, pe baza calculelor sale, Oumuamua nu este ce crede lumea - o piatră alungită - ci un soi de vehicul spaţial atât de lung şi subţire şi uşor încât lumina Soarelui îl împinge afară din sistemul nostru Solar.

Misterele abundă

Loeb nu este singurul savant de renume care a făcut afirmaţii despre nave extraterestre de dimensiuni uriaşe. Dr. Norman Bergrun, un inginer reputat care lucra la Centrul Ames al NASA, a publicat în 1986 o carte numită Făuritorii de inele ale lui Saturn - The Ringmakers of Saturn - în care construia ipoteza, bazându-se pe fotografii, că inele planetei Saturn nu sunt naturale, ci construite de nave de dimensiuni mari şi că acestea puteau fi observate în fotografii deţinute de agenţiile americane.

Dr. Bergrun opina că navele extraterestre care construiau aceste inele de dimensiuni planetare se ascundeau în interiorul acestora şi că navele proliferau cu viteze alarmante. Dr. Bergrun atrăgea atenţia că numărul navelor atingea un nivel "critic" şi că guvernele ar trebui să monitorizeze atent situaţia, subliniind că "fiinţele locuiau pe Saturn" şi că "navele pot fi remarcate şi în jurul planetelor Jupiter şi Uranus".

Dr. Bergrun, care a decedat 2018, a acordat interviuri în ultimii ani în care afirma că în urma dezvăluirilor cariera sa a avut de suferit.

Conform cercetătorului Scott Waring, care monitorizează activitatea extraterestră, Dr. Norman Bergrun lucra într-un departament strict secret al NASA şi a dezvăluit unul dintre cele mai strict păzite secrete ale agenţiilor americane.

Evoluţii

În ciuda miilor de dovezi ale prezenţei OZN-urilor precum şi a numeroaselor mărturii ale multor foşti ofiţeri de aviaţie şi artilerie din SUA, Marea Britanie şi Rusia, privind activităţile navelor extraterestre apărute în special în proximitatea instalaţiilor militare care găzduiau rachete cu ogive nucleare, subiectul a fost ridiculizat de mass media centrală occidentală decade întregi.

Cu toate acestea în ultimii doi ani se observă un efort de aducere a acestui subiect în atenţia publicului - iar materialul publicat ieri de Washington Post se înscrie precis în acest tipar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură