Wang Yu-chi, înalt demnitar taiwanez responsabil de relaţiile cu China, a demisionat

Wang Yu-chi, şeful departamentului de elaborare a legilor privind China din cadrul Consiliului taiwanez pentru Probleme legate de China continentală. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.02.2015

Wang Yu-chi, şeful departamentului de elaborare a legilor privind China, din cadrul Consiliului taiwanez pentru Probleme legate de China continentală (MAC), a demisionat, au raportat marţi oficialii taiwanezi.

Agenţia Centrală de Ştiri a Taiwanului a raportat că demisia acestuia a avut loc după o decizie din partea procurorilor ţării de a renunţa la un caz împotriva fostului său adjunct, Chang Hsien-yao, care era suspectat că ar fi divulgat Chinei mai multe secrete de stat.

Wang a declarat marţi că, deşi nu a fost de acord cu decizia procurorilor de a renunţa la cazul împotriva lui Chang, el doreşte să îşi asume răspunderea pentru înlăturarea adjunctului său din birou. Wang a presupus că Chang, care a fost forţat să îşi prezinte demisia în august 2014, a încălcat legea prin divulgarea unor secrete de stat legate de relaţiile sensibile dintre Taiwan şi China, a raportat CNA.

Procurorii au declarat marţi că s-a renunţat la cazul împotriva lui Chang datorită lipsei de probe, după o investigaţie lungă de câteva luni. Chang, care a devenit în 2012 şef adjunct în MAC, a fost din februarie 2014 şi până la demisia sa, negociatorul adjunct al ţării în problemele legate de China.

Chang a negat acuzaţiile făcute de Wang, care ar fi trebuit să poarte weekendul trecut un dialog cu omologul său chinez Zhang Zhijun pe insula taiwaneză Quemony, a raportat South China Morning Post. Dar discuţiile au fost anulate, după ce zborul GE 235 al TransAsia s-a prăbuşit în râul Keelung, în apropiere de Taipei. Accidentul aviatic din 3 februarie s-a soldat cu cel puţin 35 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor