Wang Lijun, predat la Comisia Anti-corupţie, conform mass-mediei chineze

Wang Lijun, fostul şef al Biroului de Securitate Publică din Chongqing,  participă la o reuniune în timpul Congresului Naţional al Poporului în  Beijing, China, 6 martie 2011.
Wang Lijun, fostul şef al Biroului de Securitate Publică din Chongqing, participă la o reuniune în timpul Congresului Naţional al Poporului în Beijing, China, 6 martie 2011. (Feng Li / Getty Images)

Wang Lijun, oficialul chinez din Chongqing, care a cauzat un scandal după ce a vizitat Ambasada SUA pe 6 februarie, a fost predat la Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinei (CCDI), o organizaţie secretă şi puternică a Partidului, care investighează şi pedepseşte cadre suspectate de corupţie, potrivit rapoartelor mass-media chineze.

Vestea a apărut iniţial pe Caixin, o companie media relativ liberală, fondată de către Hu Shuli, o personalitate bine-cunoscută a mass-mediei. Articolul a fost imediat şters de pe site, dar a fost republicat pe site-ul Phoenix TV, un radiodifuzor din Hong Kong, loial Beijing-ului.

Forfota de zvonuri de pe Internet, în general suspectează că Wang a fost pus sub anchetă de către CCDI ca un mijloc al liderii de nivel înalt din partid de a lovi în Bo Xilai. Wang ar fi încheiat un acord cu CCDI de a furniza informaţii cu privire la Bo, care ar putea fi folosite pentru a-l da jos, în schimbul unui tratament mai indulgent, afirmă aceste zvonuri.

Problemele lui Wang au început pe 2 februarie, când guvernul oraşului Chongqing a anunţat că l-a transferat la conducerea "culturii, educaţiei şi protecţiei mediului."A fost o retrogradare semnificativă şi publică din poziţia sa de vice-primar, şef de poliţie şi, cel mai important, mâna dreaptă a puternicului Bo Xilai, fiind începutul unui lanţ de evenimente care avea să urmeze.

Wang este cunoscut prin prezenţa sa în campaniile publice ale lui Bo Xilai de a "lovi petele negre", referindu-se aparent la combaterea crimei organizate. Multe dintre pedepsele răspândite în timpul campaniei, începând din 2008, au vizat persoane nevinovate şi oameni de afaceri care ar fi putut fi acuzaţi de activităţi mafiote, astfel încât averea lor le-ar fi putut fi ‚confiscată’ de şefii de partid.

După retrogradare Wang nu a dat nici un semn că ar fi deranjat de eveniment. Pe 5 februarie a vizitat Comitetul educaţional din Chongqing şi Universitatea Normală din Chongqing, vorbind liber despre schimbarea locului de muncă. "Ca vice-primar, după ce am fost delegat, trebuie să am grijă de învăţământ , sectoarele ştiinţifice, economice, precum şi de problemele de mediu. Există o mare presiune în gestionarea micro-întreprinderilor şi problemelor de mediu. Fiecare sarcină este o provocare pentru mine şi o bună oportunitate de a învăţa." Wang a vorbit calm, şi nimeni nu a bănuit că el ar încerca să fugă a doua zi la Consulatul SUA din Chengdu.

Orele exacte la care Wang a ajuns şi a plecat de la consulat sunt neclare. Diverse rapoarte online, indică faptul că a sosit pe 6 februarie şi a rămas până târziu în acea noapte, sau până la primele ore ale dimineţii de 7 februarie. Mai târziu, pe 7 februarie, Wang a fost escortat la Beijing de către Qiu Jin, un ministru adjunct al securităţii de stat, în conformitate cu rapoartele on-line, care fac referinţă la două bilete de avion, la prima clasă, pe numele celor doi bărbaţi.

La data de 9 februarie, Wang a fost pus sub anchetă de Comitetul Central de disciplină al PCC, potrivit raportului Caixin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe