Premierul canadian se va întâlni cu un intransigent comunist chinez

Premierul canadian Stephen Harper împreună cu soţia pe aeroportul internaţional din Beijing , 7 februarie 2012
Premierul canadian Stephen Harper împreună cu soţia pe aeroportul internaţional din Beijing , 7 februarie 2012 (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Reuniunile prim-ministrului canadian Stephen Harper cu oficialii chinezi includ toate categoriile de lideri ai Partidului Comunist Chinez, dar oprirea sa finală din Chongqing îl va aduce faţă-în-faţă cu un fost ministru căzut în dizgraţie, pe care implicarea sa în persecutarea Falun Gong l-a costat promovarea la nivel înalt, în conformitate cu scurgeri ale unor informaţii diplomatice americane.

Fostul ministru al comerţului, Bo Xilai, viza poziţia de vicepremier, când a fost înlăturat de Wen Jiabao la al 17-lea Congres al Partidului, din cauza proceselor internaţionale intentate împotriva lui Bo de practicanţii Falun Gong din întreaga lume.

Mutarea lui Bo în Chongqing pune un concurent ambiţios, arogant şi foarte neplăcut, pentru o poziţie de top, într-o poziţie problematică departe de Beijing.

Cablurile secrete de la sfârşitul anului 2007 ale lui Simon Schuchat, ofiţer adjunct la Consulatul american General din Shanghai, discută despre retrogradarea lui Bo din funcţia de ministru al comerţului la cea de secretar de partid în oraşul Chongqing, unde sursa citată în cablu a prezis că Bo va sluji două mandate, după care îşi va încheia cariera politică.

Cablul face referire la un profesor care a spus că "Mutarea lui Bo în Chongqing pune un concurent ambiţios, arogant şi foarte neplăcut, pentru o poziţie de top, într-o poziţie problematică departe de Beijing".

"Premierul Wen a argumentat împotriva promovării, citând numeroasele procese intentate împotriva lui Bo în Australia, Spania, Canada, Anglia, Statele Unite ale Americii şi în alte părţi, de către practicanţii Falun Gong", a continuat profesorul.

"Wen a argumentat cu succes că expunerea semnificativă negativă internaţională a lui Bo l-a făcut un candidat nepotrivit pentru a reprezenta China la nivel internaţional."

Harper se va întâlni cu Bo în ultima zi a călătoriei sale în China. Biroul premierului a declarat că nu doreşte să comenteze asupra politicii interne din China şi nici să confirme dacă ştia despre rolul lui Bo în China.

Dar din moment ce Harper are programat să se întâlnească cu secretarii proeminenţi de partid din facţiuni care se opun în cadrul PCC, se pare că el încearcă să se confrunte cu orice posibilitate, constată avocatul pentru drepturile omului David Matas, care este implicat într-un proces împotriva lui Bo într-o instanţă canadiană.

Dar întâlnirea lui Harper cu Bo este o "mare greşeală", a spus el.

"Bo Xilai reprezintă cele mai rele elemente ale Chinei şi ale sistemului ambiţios şi brutal al Partidului Comunist, iar el a fost marginalizat şi retrogradat din acest motiv şi datorită furtunii internaţionale cauzate de brutalitatea lui, precum şi de faptul că el are o reputaţie atât de rea, încât nu-l pot trimite în străinătate. Aşa că l-au înlăturat."

Matas a declarat că eforturile lui Bo de a reveni la putere ar fi "o veste proastă pentru oricine crede în drepturile omului."

"Prin vizitarea lui, Harper îl ajută pe Bo Xilai în campania sa de a se reabilita şi de a-şi reînvia reputaţia pe care a pierdut-o prin abuzurile sale asupra drepturilor omului."

Fracţiunea "regresivă" a lui Bo

Puţini îl cunosc mai bine pe Bo decât Jiang Weiping, un jurnalist chinez care s-a bucurat de atenţie internaţională atunci când relatările sale despre corupţia din China l-au băgat la închisoare pe o perioadă de cinci ani.

Deşi relatările lui Jiang despre unii oficiali corupţi i-au adus succesul în China, atunci când l-a abordat pe Bo, care s-a folosit de poziţia sa pentru a proteja oficialii corupţi, cariera lui Jiang s-a oprit brusc.

"Bo Xilai este un reprezentant al fracţiunii non-reformate şi este în prezent într-o poziţie foarte periculoasă", a precizat Jiang.

"Harper ar trebui să înţeleagă că pentru mine, un chinez din China, ... Bo Xilai reprezintă fracţiunea care doreşte regresul dezvoltării în China."

Acea fracţiune reprezintă partea din partid care tânjeşte după zilele de control absolut ale lui Mao Zedong din China. Bo este considerat un lider posibil în cadrul fracţiunii.

După retrogradarea lui, Bo a încercat un fel de Ave Maria în Chongqing, căutând să transforme lămâile într-un ceai roşu.

Chongqing, cel mai mare oraş din lume, este asaltat de o mulţime de probleme, inclusiv crima organizată, iar poluare este în floare. Potrivit informaţiilor, Hu Jintao l-a scos pe prietenul său şi fostul secretar de partid, Wang Yang, din Chongqing şi l-a plasat într-o zonă relativă de siguranţă ca secretar de partid al provinciei Guangdong, înainte ca situaţia din Chongqing să explodeze şi să-l afecteze pe Yang.

De când a ajuns acolo, Bo a încercat să îşi repornească ascensiunea sa politică prin luarea de măsuri fără precedent în scopul lansării propriilor sale mişcări politice.

Astfel de campanii sunt pilonul puterii PCC şi marchează unele dintre cele mai negre momente din istoria sa. Printre cele mai bine-cunoscute se află Revoluţia Culturală, care a dus la moartea a 1,5 - 3 milioane de oameni potrivit diverselor estimări.

Campaniile lui Bo, "promovarea culturii roşii" şi "lovirea negrului", sunt unice. Până acum, toate aceste campanii erau lansate de liderul central, iar efortul fără precedent al lui Bo de a lansa propriile sale campanii este văzut de unii analişti ca reprezentând o provocare pentru autorităţile centrale.

Dar a fost, de asemenea, interpretat ca un atac politic împotriva unei alte fracţiuni care luptă pentru putere în cadrul Biroului Politic al Chinei.

Politica internă de partid din China se află într-o dezordine totală, ea fiind uneori simplificată de observatori în cunoştinţă de cauză, dar în climatul actual, Bo şi Wang Yang, acum secretar al Comitetului din Guangdong, sunt consideraţi ca aparţinând unor facţiuni diferite. Ambii bărbaţi sunt consideraţi posibili viitori lideri. Harper are programat să se întâlnească vineri cu Yang, la Guangzhou, cel mai mare oraş din provincie.

Campania "lovirea negrului" a lui Bo

Mulţi dintre acuzaţii vizaţi de campania "lovirea negrului" a lui Bo sunt funcţionari de încredere ai lui Wang, iar procesele sunt adesea rezolvate prin canale politice în loc de un proces legal obişnuit. Campania lui Bo a cuprins şi avocaţii care au apărat gangsteri.

Acest conflict intern pare legat de retrogradarea recentă a omului de încredere al lui Bo, Wang Lijun.

Pe 2 februarie, postările pe twitter ale biroului de informaţii din Chongqing a informat că Wang nu va mai conduce Biroul de Securitate Publică din Chongqing. Wang a avut rolul principal în campaniile puternice ale lui Bo.

Mass-media chineză speculează că susţinătorul lui Hu, Guan Haixiang, va prelua postul lui Wang, unii comentatori susţinând că retrogradarea lui Wang este o lovitură majoră pentru Bo, în timp ce alţii spun că Bo îl fereşte pe Wang din calea răului, din punct de vedere politic.

Maşinaţiunile luptelor interne din cadrul partidului rămân în cea mai mare parte impenetrabile din exterior, deşi istoricul lui Bo este mai transparent.

Bo a ajuns la putere prin fostul lider chinez Jiang Zemin, în parte prin intermediul represiunii sale extreme împotriva Falun Gong, ca parte a campaniei lui Jiang împotriva grupului spiritual, unii analişti interpretând-o ca un efort al lui Jiang de a-şi consolida poziţia sa politică. Falun Gong este o mişcare spirituală care promovează valori morale înalte pecum adevărul, bunătatea şi toleranţa şi care este brutal persecutată în China de 12 ani.

Bo este unul dintre cei mai mari asupritori din China, iar ca guvernator al Liaoning între 2001 – 2004, el este răspunzător de peste 100 de decese confirmate din cauza torturii inimaginabile aplicate practicanţilor Falun Gong.

În prezent, el este dat în judecată de un rezident din Toronto, Rong Jin, care la vârsta de 27 de ani a fost deţinut şi torturat în închisoarea Dalian din provincia Liaoning.

Dovezile de complicitate la tortură, omor, genocid şi crime împotriva umanităţii au determinat intentarea unui număr de 14 procese împotriva lui, în 13 ţări.

În noiembrie 2009, în urma unei anchete de doi ani, un tribunal spaniol i-a acuzat pe Bo, Jiang Zemin şi alţi trei lideri chinezi de top, pentru rolul lor în crime cauzate de tortură şi genocid comise împotriva practicanţilor Falun Gong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe