Vulcanul Popocatepetl pe cale să erupă la 70 de kilometri de Mexic

Vulcanul Popocatepetl fumegând, arhivă
Vulcanul Popocatepetl fumegând, arhivă (OMAR TORRES / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2012

Un nor puternic de abur şi de cenuşă s-a ridicat marţi din vulcanul Popocatepetl, din centrul Mexicului, determinând şcolile locale să îşi anuleze orele şi echipele de urgenţă să se pregătească pentru evacuări, potrivit Reuters.

Domul de lavă al vulcanului a început să se extindă vineri, sugerând că magma proaspătă vrea să iasă la suprafaţă. Acesta a aruncat în aer fragmente fierbinţi roşii şi a acoperit maşinile şi străzile cu un praf uşor, în unele oraşe mici din statul Puebla, au arătat imaginile televizate.

Popocatepetl, care se află la aproximativ 70 de kilometrii sud-est de Mexico City, a ridicat marţi un nor de aer fierbinte şi de particule într-o emisie ce a durat aproximativ 20 de minute.

Şcolile din cel puţin cinci oraşe mici din apropiere de vulcan şi-au anulat orele, după ce Centrul Naţional pentru Prevenirea Dezastrelor din Mexic a ridicat nivelul de alertă pentru vulcanul Popocatepetl la 5.450 de metri, în seara zilei de luni.

Vulcanul a aruncat sporadic fum şi cenuşă în ultimii ani. O erupţie majoră din 2000 a forţat evacuarea a aproape 50.000 de locuitori din cele trei state din jurul vârfului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor