Vulcanul Cleveland din Alaska ar putea erupe curând, susţin oficialii

Imagine luată de NASA a vulcanului Cleveland (Alaska), 23 mai 2009 (NASA via Getty Images)
Jack Phillips
02.02.2012

În această săptămână, oficialii au ridicat nivelul de alertă pentru un vulcan izolat din Alaska după ce au observat că un nou dom de lavă s-a format, ceea ce înseamnă că vârful muntelui ar putea exploda şi trimite pene lungi de cenuşă şi fum în aer.

Marţi, Observatorul Vulcanic din Alaska (AVO) a identificat prin satelit "o activitate eruptivă reînnoită [la] Vulcanul Cleveland, care este situat pe Insula Aleutine, o zonă izolată şi nelocuită, la circa 900 de mile sud-vest de Anchorage. AVO a răspuns prin plasarea unui cod portocaliu pentru aviaţie.

Chiar dacă domul de lava al vulcanului are 130 de metri în diametru, "nu s-au observat emisii de cenuşă sau activitate explozivă în timpul erupţiei actuale de lavă", a adăugat AVO. Agenţia nu a indicat un moment în care vulcanul ar putea exploda.

Cu toate acestea, ea a avertizat că există posibilitatea unei explozii bruşte, ce ar putea împrăştia cenuşă la 20,000 de metri în aer, care ar putea rămâne nedetectată mai multe ore şi reprezintă un pericol pentru aeronave.

Cea mai recentă erupţie semnificativă a vulcanului a început în februarie 2001, potrivit site-ului AVO. Trei evenimente explozive au produs nori de cenuşă până la 39,000 de metri deasupra nivelului mării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor