Voiculescu, uluit: De ce să testăm toţi bucureştenii? Azi nu ai virus, dar poate îl ai mâine. Care e sensul?

Vlad Voiculescu (Epoch Times România)
Andrei Popescu
26.03.2020

Fostul ministrul al Sănătăţii Vlad Voiculescu a criticat, joi dimineaţa, dorinţa autorităţilor de a testa întreaga populaţie a Bucureştiului pentru coronavirus, exprimându-şi îndoiala în privinţa eficienţei planului din moment ce, de exemplu, nu se poate şti cu siguranţă că o persoană testată negativ acum nu se va infecta a doua zi.

“Am citit cu întârziere în seara asta [miercuri - n.r.] ştirile: primăriţa Gabriela Firea spune că a vorbit dânsa cu profesor Streinu-Cercel că toţi bucureştenii de peste 65 de ani o să fie testaţi. La câteva minute, ministrul Sănătăţii Victor Costache plusează şi ne spune că de fapt şi el s-a sfătuit cu profesorul Streinu-Cercel şi toţi bucureştenii vor fi testaţi. La alte câteva minute, secretarul de stat Horaţiu Moldovan ne linişteşte: toate aglomerările urbane vor fi testate. Oare dânsul s-a sfătuit cu profesorul Streinu Cercel? Întreb, pentru că dacă s-a sfătuit şi dânsul, înseamnă că totul este în regulă”, a precizat Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Vlad Voiculescu a pus câteva întrebări privind planul anunţat de Victor Costache şi confirmat de Gabriela Firea:

1) CUM?
Cine va recolta (door to door, cum ne zice ministrul şi primăriţa)? În cât timp? Cu ce protecţie? Cine va procesa toate testele acestea (atât timp cât vorbim de RT-PCR, testele agreate de OMS) şi pe ce aparate?

2) ÎN CÂT TIMP?
La capacitatea actuală, dacă testările ar începe mâine, s-ar termina prin 2024. Cu capacitate de testare dublată, prin 2022. Ne mai putem juca cu cifrele, desigur - doar că jucatul ăsta înseamnă oameni, echipamente şi bani.

3) DE CE?
De ce să testezi în masă? Testarea în masă a bucureştenilor îţi dă o fotografie de moment (una disponibilă peste x luni/ani) - nu ştii dacă cineva acum neinfectat nu se va infecta peste o oră sau o zi, nu ştii dacă nu cumva a trecut deja prin infecţie.

În plus, fostul ministru a subliniat că recomandările făcute de Uniunea Europeană în privinţa testărilor pentru coronavirus sunt clare:

1) Testarea pacienţilor spitalizaţi cu infecţii respiratorii acute severe;
2) Testarea cazurilor de infecţie respiratorie acută în spitale sau centre de îngrijire de lungă durată, testarea personalului de sănătate simptomatic, chiar şi cu simptome uşoare;
3) Testarea pacienţilor cu infecţii respiratorii acute sau boli asemănătoare gripei în ambulatoriile santinelă şi în spitalele santinelă pentru a evalua circulaţia virusului;
4) Testarea persoanelor în vârstă cu afecţiuni medicale cronice şi cei din centrele pentru vârstnici;
5) Dacă epidemia este locală şi resursele permit, testarea tuturor pacienţilor cu infecţie respiratorie.

“Mai zice Uniunea Europeană şi că ţările ar trebui să îşi stabilească strategia de testare pe baza resurselor existente şi prevăzute. Acuma, mai rămâne o singură întrebare: UE s-a sfătuit cu profesorul Streinu-Cercel? Ah, şi dacă testăm toţi bucureştenii, le punem viză celor din Popeşti-Leordeni, din Corbeanca sau chiar din Voluntari? Sau cum facem? Sigur ştie profesorul Streinu-Cercel, trebuie doar să se consulte cineva cu dânsul”, a mai punctat Voiculescu.

Mai mult, fostul ministru al Sănătăţii a ridicat un semn de întrebare în legătură cu persoanele care refuză să fie testate dintr-un motiv sau altul, ce măsuri ar trebui luate în cazul lor:

“Poate nici nu au buletin de Bucureşti... îi fugărim cu primăria, cu poliţia sau apelăm direct la armată? Sau apelăm la profesorul Streinu-Cercel?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor